80 éves lett a Reszkessetek, betörők! és a Nagymenők sztárja – 10 érdekesség Joe Pesciről

Reszkessetek betörők! Joe Pesci születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már ötévesen színpadon állt, mégis csak közel a negyvenhez futott be. Nem csak a filmjeiben mocskos a szája, mégis ő az egyik legkedvesebb hollywoodi sztár. Több mint két évtizede visszavonult, mégis Oscarra jelölték 3 éve. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő Joe Pesci kapcsán.

Olasz származású


Nemcsak a filmvásznon alakít gyakran olasz-amerikai karaktereket, de maga is az. A felmenői mindkét ágon Itáliából vándoroltak ki Amerikába, a vezetékneve jelentése olaszul: halak.

Már ötévesen színpadon állt


Gyerekszínészként kezdte szórakoztatóipari pályafutását, és már ötévesen játszott New York-i színházi előadásokban. 10 évesen pedig a Startime Kids című tévéshow állandó szereplője lett.

Fodrászként is dolgozott


A gyerekszínészi karrier után nagyon sokáig csak a helyét kereste. Az édesanyja foglalkozását követve fodrászként is dolgozott, éjszakai klubokban pincérkedett és zenélt, egy sikertelen lemezt is kiadott a hatvanas években. A később gengszterfilmekben szintén gyakran feltűnő Frank Vincent oldalán színpadi komikuspárosként is próbálkoztak, de nem sikerült befutniuk.

Robert De Nirónak köszönheti a befutását


Az első filmszerepét 32 évesen játszotta a The Death Collector című filmben. Ezt látta meg évekkel később Robert De Niro, és ajánlotta őt Martin Scorsese figyelmébe, aki épp színészt keresett a Dühöngő bika főhőse testvérének szerepére. A film elhozta az akkor már 36 éves Pesci befutását, aki aztán Scorsese és De Niro állandó alkotótársává lett.

A Dühöngő bika készítése közben a magát képzett bokszolóvá edző Robert De Niro egy túl jól sikerült ütéssel eltörte az egyik bordáját Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© United Artists/ United Artists

Kétszer törte el ugyanazt a bordáját forgatáson


A Dühöngő bika készítése közben a magát képzett bokszolóvá edző Robert De Niro egy túl jól sikerült ütéssel eltörte az egyik bordáját. 15 évvel később a Casino forgatásán az egyik nehézfiút játszó színész a jelenet végén rátámaszkodott felállás közben, és eltörte ugyanazt a bordáját.

Az egyik leghíresebb jelenetét maga találta ki


A karrierje egyik legnevezetesebb jelenetében hirtelen haragú, veszélyes gengszterként kéri számon a Nagymenők főhősén, hogy miért hívja őt jópofának. Az egész jelenet olyannyira Pesci zsenialitásán alapult, hogy Martin Scorsese külön kérte tőle: írja és rendezze meg ő ezt a pillanatot a filmjében.

Kontaktlencsét visel a legtöbb filmjében


Egyszerre többféle színűek a szemei: kívül kékek, belül pedig barna gyűrűk láthatók bennük. A filmbeli karakterei viszont rendszerint egyszínű szemekkel rendelkeznek, így aztán a forgatásokon kontaktlencsét szokott hordani.

Nem csak a filmekben mocskos a szája


Híresen sokat káromkodik a filmjeiben, és ez a való életben is igaz rá. A Reszkessetek, betörők! forgatásán az volt a szabály, hogy mindenkinek pénzt kellett dobnia egy befőttesüvegbe, ha káromkodott, Pesci pedig egymaga megtöltötte egy nap alatt az egészet. A filmbeli karaktereitől eltérően viszont nála nem társul durvaság a káromkodásokhoz, mindenki rendkívül kedves emberként írja le.

Övé minden idők egyik legrövidebb Oscar-beszéde


Háromszor jelölték a legrangosabb filmes díjra (Dühöngő bika, Nagymenők, Az ír), és a Nagymenők emlékezetes mellékszerepéért el is nyerte. Az Oscar-szobor átvételekor csak annyit mondott: „Megtisztelő. Köszönöm." Később arra hivatkozott, hogy nem számított győzelemre, ezért nem készült beszéddel.

Már több mint két évtizede visszavonult


1999-ben jelentette be, hogy visszavonul a színészkedéstől. Ezt szerencsére nem tartotta be teljesen, de azóta valóban csak nagyon-nagyon ritkán lehet őt látni filmekben. Martin Scorsesének is ötven alkalommal kellett könyörögnie, hogy vállalja el Az ír egyik fontos szerepét, amiben a korábbi gengszterkaraktereitől eltérően egy csendesen, nyugodtan beszélő keresztapát alakított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.