80 éves lenne a legtitokzatosabb Beatles-tag – 10 érdekesség George Harrisonról

Beatles George Harrison magazin évfoduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rosszul tudta a saját születési dátumát, Eric Clapton szerette el a feleségét, ő hozta be a keleti hangszereket a rockzenébe, és még a Brian életét is neki köszönhetjük. 80 éve született George Harrison, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a Beatles legtitokzatosabb tagjáról.

Élete nagy részében rosszul tudta a születési dátumát.

Mindenhol1943. február 25-e szerepel a születési dátumaként, és maga is abban a hitben élte le az élete nagy részét, hogy ekkor látta meg a napvilágot. Már közel 50 éves volt, amikor előkerült egy családi dokumentum, amiből kiderült, hogy néhány perccel éjfél előtt született, még február 24-én. Ekkor már nem módosította az iratait.

Az édesapja minden nap fuvarozta a Beatlest.

Az édesanyja háztartásbeli volt, aki otthoni táncórák tartásával egészítette ki a családi kasszát. Az édesapja pedig buszsofőr, aki liverpooli városi járműveken és iskolabuszon is dolgozott, utóbbit annak a sulinak az alkalmazásában, ahova a fia járt a többi Beatles-taggal együtt, és ahol megalakult a zenekar.

John Lennon nem akarta felvenni a zenekarba.

Harrison fiatalabb volt, mint a Beatles-alapító legendás páros, és Paul McCartney-nak hosszan kellett győzködnie a 17 éves John Lennont, hogy esélyt adjon egy 14 éves taknyosnak. Végül engedélyezett neki egy meghallgatást, amit egy emeletes busz felső szintén tartottak meg, és Harrison gitárjátéka meggyőzte Lennont.

George Harrison Forrás: Leemage via AFP/©Farabola/Leemage/Farabolafoto

Ő hozta be a keleti hangszereket a rockzenébe.

A Help! című Beatles-film forgatása közben ismerkedett meg az első keleti hangszerekkel, ami után egyre jobban elmélyült a témában, Indiába utazott, és a buddhizmust is tanulmányozta. A hangszereket pedig felhasználta a Beatles zenéjében is, ettől kezdve lett közkeletű például a szitár hangja a rockdalokban.

Egy másik világsztár szerette el a párját.

11 éven át élt házasságban Pattie Boyd modellel, akibe beleszeretett Harrison egyik legjobb barátja és zenésztársa, Eric Clapton – neki írta a Layla című híres dalt is. Boyd először visszautasította Clapton közeledését, aki a drogokba menekült. Később aztán Boyd elhagyta Harrisont és hozzáment Claptonhoz, a két barát viszont jóban maradt, és „sógorként" hivatkoztak egymásra.

11 éven át élt házasságban Pattie Boyd modellel Forrás: AFP

Élete szerelmének először a hangjába szeretett bele.

Olivia Arias titkárnőként dolgozott egy lemezkiadónál, és Harrison eleinte csak telefonon beszélt vele. De így is annyira lenyűgözte a lány, hogy egy barátjával kinyomoztatta, kiről van szó, később pedig egy partin össze is ismerkedtek, majd élethosszig tartó házasság lett belőle.

Neki köszönhetjük a Brian életét.

Meg persze a Monty Python csapatnak, akikkel Harrison jó barátságot ápolt, és producerként beszállt a finanszírozási gondokkal küzdő produkcióba. Harrison saját filmgyártó céget is alapított, és összesen 26 mozi elkészítésében működött ily módon közre.

A leghíresebb dalát nem ő írta.

Annak ellenére, hogy a rockzene történetének egyik legnagyszerűbb dalszerzője, aki a Beatles legendás számaiból is jó néhányat jegyez, később pedig figyelemreméltó szólókarriert is magáénak tudhatott, a legismertebb dala a Got My Mind Set On You lett, ami egy 1962-es Rudy Clark-szám feldolgozása.

Az otthonában késelte meg egy őrült rajongója.

1997-ben egy őrült Beatles-rajongó betört a házába, és az otthon tartózkodó Harrisont és a feleségét is súlyosan megsebesítette a késével. A zenésznek a tüdeje is összeomlott a szúrások miatt, de sikerült megmenteni az életét.

Paul McCartney házban hunyt el.

2001. november 29-én tüdőrákban hunyt el. Az utolsó napjait a zenésztárs és barát Paul McCartney házában töltötte, a családjával körülvéve. A hamvait a kérésének megfelelően a Gangeszba szórták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.