Jobban beállsz ettől a haltól, mint az LSD-től

Forrás: Wikipedia -
LSD érdekesség hal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok úgy gondolják, hogy az emberiség már a római korban felfedezte egyes halak húsának pszichedelikus hatását. Különösen a magashátú durbincs híresült el erről a tulajdonságáról.

Az egész Földközi-tengeren és Afrika keleti partjainál is megtalálható keszegfajt (Sarpa Salpa) gyakran felszolgálják éttermekben a francia Riviérán, és bár a legtöbb vendégnek semmi baja nem lesz tőle, egyesek akár három napig is furán érezhetik magukat az étkezést követően, és ez még enyhe kifejezés.

Sarpa salpa Forrás: Wikipedia

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy a magashátú durbincs fogyasztása miként váltja ki a hallucinációkat. Úgy tűnik, csak a hal bizonyos részei képesnek arra, hogy előidézzék a rémálomszerű delíriumokat, a fej pedig a leggyakoribb „bűnbak".

1994-ben egy bizarr esetet jelentettek: egy turista a francia Riviérán rendelte meg a halat egy étteremben. Másnap a 40 éves férfi elkezdett homályos látástól, hányingertől és izomgyengeségtől szenvedni, ezért úgy döntött, hogy a legjobb megoldás az, ha autóba ül és kocsikázik egyet.

Sajnos nem jutott túl messzire, mert elmondása alapján a járművére „óriási ízeltlábúak" támadtak. Ekkor a férfi kórházba ment és végül 36 óra múlva felépült, azonban semmire sem emlékezett abból, ami történt vele.

Bár a hal feje számít a leginkább hallucinogén résznek, egy tanulmányból kiderült, hogy a máj és a belső szervek is rendkívül mérgezőek. Furcsa módon a toxikus anyagok szintje az év során ingadozik, a legtöbb mérgezés az őszi időszakban fordul elő. Egy másik kutatás kimutatta, hogy az algák, amelyeket a hal elfogyaszt, toxinokat tartalmaznak, s ezek felhalmozódnak az állat májában – írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.