90 éves lett a mozi egyik leghíresebb szörnye – 15 érdekesség King Kongról

film magazin King Kong évforduló Szabados Dániel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1933. április 7-én mutatták be az amerikai mozik a King Kong című filmet, ami megteremtette a tömegkultúra egyik leghíresebb figuráját. A jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet a filmről.

1.
A King Kong megvalósításában rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is közreműködő Merian C. Cooper először a film befejezését álmodta meg: egy óriási majmot a világ legmagasabb épülete, az Empire State Building tetején, amint repülőgépekkel harcol. Az egész sztorit innen visszafelé haladva találta ki.

2.
A később legendássá vált hollywoodi producer, David O. Selznick épp a film munkálatainak idején hagyta ott az anyagi gondokkal küzdő gyártó céget, az R.K.O. Picturest. Az utolsó munkanapján még tett egy javaslatot: a film címe ne csak az addig tervezett Kong legyen, hanem King Kong.

3.
A leforgatott filmes nyersanyag épp tizenhárom tekercset töltött meg. A rendező Merian C. Cooper viszont olyannyira babonás volt, hogy inkább hozzáforgatott még néhány jelenetet a filmhez, csak meglegyen a tizennegyedik tekercs is.

4.
Noha a mából nézve már nagyrészt megmosolyogtatóak a King Kong vizuális trükkjei, de a maguk idejében forradalminak számítottak. A készítők mindenféle technikát bevetettek a stop-motion animációtól kezdve a háttérvetítésen és festett díszleteken át a miniatűr modellekig.

5.
A film trükkmestere, Willis H. O'Brien a felesége visszaemlékezése szerint sok vonatkozásban magáról mintázta meg King Kong alakját.

6.
King Kong üvöltését a hangmérnök Murray Spivack úgy teremtette meg, hogy oroszlánok és tigrisek hangját keverte össze, majd lelassítva és visszafelé játszotta le.

7.
King Kong szerelmes morgásának hangját viszont maga Spivack produkálta, persze itt is lelassította a végeredményt, hogy mélyebbnek hasson.

8.
A film zenéje úttörő jelentőségűnek számít: korábban sosem készült szimfonikus együttessel felvett, nemcsak aláfestésre használt, hanem saját témákat-tételeket kidolgozó filmzene egész estés hollywoodi mozifilmhez.

9.
A King Kong már a premierjekor is óriási sikernek számított: 90 ezer dolláros bevétele a nyitó hétvégén minden addigi rekordot megdöntött.

10.
A film sikere egyben megmentette a csőd szélén álló R.K.O. Picturest is a megszűnéstől.

11.
A King Kongot betiltották a náci Németországban a „német nemzet érzéseinek megsértése" miatt. Ennek ellenére Adolf Hitlernek ez volt az egyik kedvenc filmje (a Hófehérke és a hét törpe, valamint a Stan és Pan mozik mellett), és számos alkalommal levetíttette magának.

12.
A nagy sikerre való tekintettel alig egy éven belül elkészült a film folytatása Kong fia címmel.

13.
1991-ben a King Kongot beválasztották az amerikai Kongresszusi Könyvtár híres gyűjteményébe, mint kulturálisan, történelmileg és esztétikailag fontos műalkotást.

14.
A film női főszereplője, Fay Wray 2004-es halálakor az Empire State Building fényeit lekapcsolták az emléke iránti tiszteletből.

15.
Az eltelt évtizedek során King Kong a tömegkultúra egyik legismertebb figurája lett. Mozivásznon is többször felbukkant, különösen emlékezetes a történetének két nagyszabású feldolgozása 1976-ból és 2005-ből. Az utóbbi években pedig egy „szörnyuniverzummal" próbálkoznak Hollywodban, amiben összefüggnének egymással a Kong- és a Godzilla-filmek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.