70 éves lett a legjóképűbb James Bond – 10 érdekesség Pierce Brosnanról

Pierce Brosnan színész magazin születésnap
10 éves koráig rokonok nevelték a szülei helyett, tűznyelésben is profi, a felesége és a nevelt lánya is ugyanabban a betegségben hunyt el, és bankrabló apósként láthatod legközelebb. 70. születésnapját ünnepli Pierce Brosnan, aki a valaha volt legjóképűbb James Bondnak tartanak, és akiről talán te sem tudtad a következőket.

10 éves koráig rokonok nevelték a szülei helyett

1953. május 16-án az írországi Droghedában született egy ápolónő anya és egy asztalos apa gyermekeként. Még kisbaba volt, amikor az apja otthagyta a családot, majd később az anyját is nélkülöznie kellett, aki Angliába ment ápolónőnek tanulni, majd dolgozni. A kis Pierce-t egy ideig a nagyszülei nevelték, majd az ő haláluk után a különböző nagynénik és nagybácsik. Az édesanyja csak évi 1-2 alkalommal tudott hazalátogatni, és Brosnant 10 éves korában költöztette magához Londonba.

James Bond-filmet látott először a moziban

11 éves korában jutott el először moziba, a nevelőapja vitte el Londonban a Goldfinger című James Bond-filmre. Máig ezt tartja a legmeghatározóbb filmélményének a második mozilátogatással együtt, aminek alkalmából szintén egy nagy klasszikust, az Arábiai Lawrence-t nézték meg.

Pierce Brosnan Forrás: KPA/ Northfoto/Hungary, Romania, Ukraine, Bulgaria, Serbia/ Northfoto/Alan Weissman

Kiközösítették és zaklatták a suliban

Az angliai iskolájában állandó gúnyolódások tárgya volt, két okból is: egyrészt kívülállónak számított az ír nemzetiségével és kulturális hátterével (a gúnyneve szimplán csak ennyi volt: Ír), másrészt már 11 éves korára 182 centisre nyúlt meg, így a külsejével is kilógott.

Tűznyelésben is profi

Mielőtt hivatásos színész lett volna, egy ideig artistaként dolgozott egy cirkuszban, és a tűznyelés volt a specialitása. A főszereplésével készült Remington Steele sorozatban ki is használták ezt a képességét, és direkt írtak egy cirkuszi epizódot, hogy bemutathassa a trükkjeit.

Egy sorozat miatt bukta James Bondot

Roger Moore visszavonulása után, 1986-ban egyszer már őt választották ki következő James Bondnak. Ekkor még játszott a Remington Steele-ben, ahova hétéves szerződés kötötte, de a csatorna már eldöntötte, hogy a negyedik évad után véget vet a sorozatnak. Viszont miután Brosnan már elkötelezte magát Bondnak, a csatorna másképp döntött, és folytatta a szériát, amiben a szerződése miatt részt kellett vennie. Egy tévésorozat és egy James Bond-film forgatása pedig nem összeegyeztethető, így aztán Timothy Dalton lett a következő Bond. Brosnan azt hitte, élete lehetőségéről maradt le, de a sors és a Bond-filmek producerei kárpótolták: Dalton távozása után őt szerződtették, és végül négy filmben is alakíthatta a 007-es ügynököt.

Goldeneye (1995) Forrás: MGM

Sebhelyet, kocsikat és szmokingtilalmat is hozott neki a 007-es szerepe

A holnap markában című film forgatásán olyan szerencsétlenül találta el egy kaszkadőr az egyik verekedős jelenet felvételekor, hogy a sebhely a felső ajka felett maradandónak bizonyult. Minden egyes főszereplésével készült James Bond filmért nemcsak mesés gázsit, de egy-egy BMW luxusautót is kapott. Cserébe viszont vállalnia kellett, hogy semmilyen más filmben nem hord szmokingot, amíg ő számít az aktuális Bondnak.

A felesége és a nevelt lánya is ugyanabban a betegségben hunyt el

Az ausztrál színésznő, Cassandra Harris 11 éven át volt a felesége, mielőtt tragikusan fiatalon elhunyt volna petefészekrákban. Nevelt lányát, Charlotte Harrist pedig két évtizeddel később ugyanebben a betegségben, ugyanolyan szörnyű gyorsasággal vesztette el.

Pierce Brosnan és Cassandra Harris Forrás: Getty Images/Yvonne Hemsey

Ötszörös apuka és négyszeres nagypapa

Az első házasságából egy fia született, továbbá nevére vette a felesége előző kapcsolatából származó két gyermekét is. Amerikai újságíró a párja, 2001 óta a felesége is. Két fiuk született, és mára Brosnan már nagypapának is mondhatja magát, négyszeresen.

A festményeivel jótékonykodik

Színészi karrierje előtt kacérkodott a képzőművészeti pályával, sőt tanult is egy ideig tervezőgrafikát. Az első felesége halála után kezdett el újra festeni terápiás céllal, azóta pedig a képeit gyakran felajánlja olyan jótékony célú árverésekre, amik számára fontos ügyeket támogatnak, mint a környezetvédelem, a fegyverbirtoklás korlátozása, vagy az azonos neműek házasságának engedélyezése.

A festményeivel jótékonykodik Forrás: --

Bankrabló apósként láthatod legközelebb

Az utóbbi időben főleg királyi (Hamupipőke, A sellő és a Napkirály) és mentor (Black Adam) mellékszerepeket játszott a moziban, az idén érkező The Out-Laws című filmben viszont ismét körülötte forog majd a sztori: olyan apóst alakít, akire a friss veje elkezd gyanakodni, hogy igazából bankrabló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.