50 éve mutatták be a Jézus Krisztus szupersztárt – 15 érdekesség, amit te sem tudtál a korszakos musicalről

Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP -
John Travolta film Jézus Krisztus Szupersztár rockopera
A 17 éves John Travolta is jelentkezett a főszerepre, a sivatagi forgatáson pokoli körülmények uralkodtak, a pápa is áldását adta a filmre. 1973. június 26-án mutatták be minden idők egyik leghíresebb filmmusicaljét, a jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

1. Norman Jewison rendezőnek az előző filmje, a szintén musical Hegedűs a háztetőn forgatása közben mutatta meg az egyik szereplő, Barry Dennen a Jézus Krisztus szupersztár zenéjét egy lemezen. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájának dalai elvarázsolták a rendezőt, főleg azzal a képességükkel, ahogyan egy komplett történetet elmesélnek csupán a zenén és dalszövegeken keresztül.

2. Jewison több saját ötletet is belecsempészett a sztoriba. Az ő találmánya volt a film kerettörténete, ami a rockoperában még nem szerepelt: eszerint egy hippikre hajazó fiatalokból álló, vándor színtársulat érkezik meg a sivatagba, és az ő figuráikon keresztül elevenedik meg aztán Jézus és követőinek sorsa.

3. A rendező szeretett volna egy nagy nevet, híres zenészt megnyerni Jézus szerepére. Szóba került Mick Jagger, Paul McCartney, Barry Gibb, Robert Plant és Ian Gillan is. Utóbbi a rockopera lemezen kiadott változatában már elénekelte a címszerepet, de a filmet nem tudta vállalni a Deep Purple turnéja miatt.

4. A film szereplői így szinte mind fiatal, a moziközönség számára kevéssé ismert arcok lettek, nagyrészt a musical Broadway-n előadott színpadi előadásának színészei közül válogatva.

5. A 17 éves John Travolta is jelentkezett Jézus szerepére, és ugyan kiesett a válogatáson, de itt jegyezte őt meg magának az a producer, aki aztán a Szombat esti láz főszerepét adta neki.

6. A film forgatása mondhatni eredeti helyszíneken, azaz Izraelben zajlott. A stáb többek között a Holt-tengernél, Jeruzsálemben és Názáretben is dolgozott.

7. A sivatagi jelenetekben az óriási hőség miatt a szereplőknek 20 percenként pótolniuk kellett a folyadékot. A filmben látható viharos széllökéseket pedig nem gépekkel idézték elő, jöttek azok maguktól is.

8. A produkció költségvetése 3 és fél millió dollárra rúgott, aminek egy részét az izraeli állam adta. Cserébe a film alkotói vállalták, hogy reklámozzák az izraeli forgatási helyszíneket.

9. A Krisztust keresztfára szögező római katonát játszó izraeli színész nem igazán tudott angolul, és félreértette az utasításokat, így majdnem tényleg átszúrta a főszereplő kezét. Az utolsó pillanatban sikerült megállítani.

10. A Jézust játszó Ted Neeley a forgatáson ismerte meg a későbbi feleségét, aki táncosként dolgozott a produkcióban.

A Jézust játszó Ted Neeley Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

11. A Péter apostolt alakító Paul Thomas később egészen más jellegű karrierre váltott: híres pornószínész és felnőttfilmes rendező lett belőle.

12. A Jézus Krisztus szupersztár is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy az 1970-es években újra megélénkült az érdeklődés a bibliai és vallásos témák iránt. Ez a trend aztán a legkülönfélébb műfajokban csapódott le, mint azt például a Napfivér, Holdnővér, Az ördögűző, az Ómen, vagy a Brian életének példája mutatja.

13. A filmet az alkotói levetíthették az akkori pápa, VI. Pál számára is. Az egyházfő elégedett volt a látottakkal, és áldását adta a produkcióra.

14. A Jézus Krisztus szupersztár hatalmas sikernek bizonyult a mozikban, a költségvetése mintegy tízszeresét termelte a pénztáraknál. Hat Golden Globe- és egy Oscar-jelölést (a legjobb zenéért) is begyűjtött.

15. A film díszbemutatóját 1973. június 26-án tartották a washingtoni Uptown Theater moziban. A magyar mozikba csak 10(!) évvel később, 1983 nyarán jutott el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.