A 17 éves John Travolta is jelentkezett a főszerepre, a sivatagi forgatáson pokoli körülmények uralkodtak, a pápa is áldását adta a filmre. 1973. június 26-án mutatták be minden idők egyik leghíresebb filmmusicaljét, a jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

1. Norman Jewison rendezőnek az előző filmje, a szintén musical Hegedűs a háztetőn forgatása közben mutatta meg az egyik szereplő, Barry Dennen a Jézus Krisztus szupersztár zenéjét egy lemezen. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájának dalai elvarázsolták a rendezőt, főleg azzal a képességükkel, ahogyan egy komplett történetet elmesélnek csupán a zenén és dalszövegeken keresztül.

2. Jewison több saját ötletet is belecsempészett a sztoriba. Az ő találmánya volt a film kerettörténete, ami a rockoperában még nem szerepelt: eszerint egy hippikre hajazó fiatalokból álló, vándor színtársulat érkezik meg a sivatagba, és az ő figuráikon keresztül elevenedik meg aztán Jézus és követőinek sorsa.

3. A rendező szeretett volna egy nagy nevet, híres zenészt megnyerni Jézus szerepére. Szóba került Mick Jagger, Paul McCartney, Barry Gibb, Robert Plant és Ian Gillan is. Utóbbi a rockopera lemezen kiadott változatában már elénekelte a címszerepet, de a filmet nem tudta vállalni a Deep Purple turnéja miatt.

4. A film szereplői így szinte mind fiatal, a moziközönség számára kevéssé ismert arcok lettek, nagyrészt a musical Broadway-n előadott színpadi előadásának színészei közül válogatva.

5. A 17 éves John Travolta is jelentkezett Jézus szerepére, és ugyan kiesett a válogatáson, de itt jegyezte őt meg magának az a producer, aki aztán a Szombat esti láz főszerepét adta neki.

6. A film forgatása mondhatni eredeti helyszíneken, azaz Izraelben zajlott. A stáb többek között a Holt-tengernél, Jeruzsálemben és Názáretben is dolgozott.

7. A sivatagi jelenetekben az óriási hőség miatt a szereplőknek 20 percenként pótolniuk kellett a folyadékot. A filmben látható viharos széllökéseket pedig nem gépekkel idézték elő, jöttek azok maguktól is.

8. A produkció költségvetése 3 és fél millió dollárra rúgott, aminek egy részét az izraeli állam adta. Cserébe a film alkotói vállalták, hogy reklámozzák az izraeli forgatási helyszíneket.

9. A Krisztust keresztfára szögező római katonát játszó izraeli színész nem igazán tudott angolul, és félreértette az utasításokat, így majdnem tényleg átszúrta a főszereplő kezét. Az utolsó pillanatban sikerült megállítani.

10. A Jézust játszó Ted Neeley a forgatáson ismerte meg a későbbi feleségét, aki táncosként dolgozott a produkcióban.

A Jézust játszó Ted NeeleyForrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

11. A Péter apostolt alakító Paul Thomas később egészen más jellegű karrierre váltott: híres pornószínész és felnőttfilmes rendező lett belőle.

12. A Jézus Krisztus szupersztár is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy az 1970-es években újra megélénkült az érdeklődés a bibliai és vallásos témák iránt. Ez a trend aztán a legkülönfélébb műfajokban csapódott le, mint azt például a Napfivér, Holdnővér, Az ördögűző, az Ómen, vagy a Brian életének példája mutatja.

13. A filmet az alkotói levetíthették az akkori pápa, VI. Pál számára is. Az egyházfő elégedett volt a látottakkal, és áldását adta a produkcióra.

14. A Jézus Krisztus szupersztár hatalmas sikernek bizonyult a mozikban, a költségvetése mintegy tízszeresét termelte a pénztáraknál. Hat Golden Globe- és egy Oscar-jelölést (a legjobb zenéért) is begyűjtött.

15. A film díszbemutatóját 1973. június 26-án tartották a washingtoni Uptown Theater moziban. A magyar mozikba csak 10(!) évvel később, 1983 nyarán jutott el.