Több mint 40 éve él együtt iskolai szerelmével a hollywoodi színésznő – 10 érdekesség a 65 éves Angela Bassettről

Forrás: AFP/Angela Weiss -
Angela Bassett színésznő érdekesség születésnap
Darth Vader vette rá a színészkedésre, két diplomát is szerzett a világ egyik legmenőbb egyetemén, retteg a liftektől, és idén óriási megtiszteltetés vár rá. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő hollywoodi sztár, Angela Bassett kapcsán.

Négyéves koráig a nagynénje nevelte

1958. augusztus 16-án New Yorkban született egy szociális munkás anya és egy lelkészcsaládból származó apa gyermekeként. A családba nagyon gyorsan megérkezett utána a húga is, majd a szülei házassága tönkrement, és az édesanyja nem bírta egyedül a két gyerek nevelését. Ezért aztán a gyerektelen nővérére bízta a kis Angelát, aki négyéves koráig így vidéken nevelkedett.

Darth Vader vette rá a színészkedésre

1974-ben egy washingtoni osztálykiránduláson látta az Egerek és emberek színpadi változatát, a főszerepben azzal a James Earl Jones-szal, aki a mozivásznon Darth Vaderként lett híres. Az ő alakításától lenyűgözve határozta el, hogy színész szeretne lenni.

A világ egyik legmenőbb egyetemén két diplomát is szerzett

Szegény családból származva a tanulást tartotta az egyetlen kitörési lehetőségnek, és ez olyan jól ment neki, hogy egészen a híres Yale egyetemig jutott ösztöndíjasként. Ott pedig két diplomát is szerzett, az egyiket afro-amerikai tanulmányok, a másikat dráma szakon.

Angela Bassett világ egyik legmenőbb egyetemén két diplomát is szerzett Forrás: AFP/Angela Weiss

Az iskolai szerelmével van együtt több mint 40 éve

A Yale egyetemen ismerkedett meg Courtney B. Vance színésszel, aki azóta is a párja. 1997-ben házasodtak össze, és 2006-ban születtek meg a gyerekeik, egy ikerpár.

Egy rocksztár eljátszása hozta el a befutását

Néhány kisebb tévés és filmes szerep után 1993-ban köszöntött rá a világhír, miután eljátszotta Tina Turnert a róla szóló életrajzi filmben. A szerepre készülve összebarátkozott az énekesnővel, és az alakításáért Oscarra is jelölték.

Már biztosan hallottad a hangját egy óriási slágerben

Az 1995-ös Strange Days – A halál napja című filmben szerepelve mondta el a „Right here! Right now!" mondatokat, amiket Fatboy Slim később hangmintaként felhasznált, és óriási slágert varázsolt belőle.

Klausztrofóbiával küzd

Nem szeret szűk helyeken tartózkodni, a lifteket is utálja. A legjobban akkor szenvedett, amikor a Vámpír Brooklynban forgatásán egy koporsóban kellett hosszasan tartózkodnia.

Olyat ért el a Marvel szuperhősfilmjeivel, mint senki más

A Fekete párduc mindkét részében fontos szerepet játszott, a második epizódért pedig a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára is jelölték. Ezzel ő lett az első, és máig egyetlen, aki színészi Oscar-jelölést kapott a Marvel mozis univerzumban való közreműködéséért.

Nagy megtiszteltetés vár rá idén

Ahogyan az megszokott, az Amerikai Filmakadémia mindig előre bejelenti, hogy kik kapják majd az életmű-Oscart az adott évben. Idén Angela Bassett lesz az egyik, aki abban a megtiszteltetésben részesül, hogy a legrangosabb filmes elismeréssel az egész pályáját jutalmazzák.

Mostanában leginkább rendőrnőként láthatod

A Fekete Párducban játszott szerepe mellett az utóbbi években főleg a 911 L.A. című sorozatban dolgozik, az egyik főszereplő rendőrnőt alakítva. 2024-ben érkezik a következő mozifilmje, a Damsel című sötét tündérmese.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.