Felkapta a közösségi média a videót: Mongólia magyarországi nagykövete magyar népdalt énekel

magyar népdal Mongólia kultúra magyarországi nagykövet Dr Batbayar Zeneemyadar
Már 15 ezren látták a TikTokon azt a videót, amelyen dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete magyar népdalt énekel, mégpedig tisztán és gyönyörű kiejtéssel. Zeneemyadar 2016 óta tartózkodik hazánkban nagykövetként, ám kötődése országunkhoz sokkal régebbi, ugyanis egykor az ELTE jogi karán tanult és állítása szerint a magyar népzene már akkor nagy hatással volt rá. 

A Bartók Béla által gyűjtött, Csillagok, csillagok... kezdetű 110 éves népdalt - a nagykövet előadásában - nem most hallhatjuk először, ám azzal, hogy augusztus elején a TikTokra is felkerült, több emberhez jutott el pár nap alatt mint korábban. 10 nap alatt közel 700-an szóltak hozzá a felvételhez: a diplomata előadása szinte mindenkit lenyűgözött. Volt, aki a tiszta hangját, más a nyelvtudását, sokan pedig a magyar kultúra iránti tiszteletadását emelték ki kommentjükben.

A mongóliai nagykövet - akinek fia is itt jár egyetemre - pár éve a Borsnak beszélt a magyar kultúra iránti kötődéséről. Elmondta, hogy már egyetemistaként is nagyon szerette a magyar zenét és magyar nyelven énekelt dalokat, de most már inkább csak magyar vagy mongol népzenét hallgat. Arról is beszélt, hogy számára az első számú külföldi nyelv a magyar, ha angolul beszél, magyarul gondolkodik és onnan fordít.

A 49 éves Zeneemyadar még évekkel ezelőtt a Magyar Dal Napján ismerkedett össze a Csík Zenekar tagjaival, 2018-ban egy közös produkció erejéig a színpadra is állt velük.

2023-ban az oktatás és a kultúra terén megvalósuló intenzív együttműködés keretén belül már kétszáz mongol diák tanul Magyarországon a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. "Azok a mongol diákok, akik éveken át Magyarországon tanulva megismerték a magyarokat, sőt a magyar konyhát és kultúrát, Mongóliába hazatérve tovább terjesztik majd a Magyarországon megszerzett tudást és tapasztalatot, és ezzel együtt Magyarország dicséretét is, legyenek bárhol máshol is külföldön" - nyilatkozta májusban a Magyar Nemzetnek dr. Batbayar Zeneemyadar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.