7 érv az otthoni munkahely kialakítása mellett

Forrás: Shutterstock -
Iroda munkahely maradjotthon otthon munka és tanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár luxusnak tűnhet, a megfelelő dolgozósarok rengeteget lendíthet a hatékonyságodon és a mindennapi hangulatodon. Míg csak böngészésre, számlák befizetésére, néhány személyes e-mail megírására használtad a számítógépedet, teljesen rendben volt, hogy íróasztal helyett a kanapé sarkába kuporodva "dolgoztál", ám most, hogy életvitelszerűen otthonról dolgozol, ideje elgondolkodnod egy dolgozósarok kialakításán. Mielőtt továbblapoznál azzal a felkiáltással, hogy a dolgozószoba manapság luxus, olvasd el Erdélyi Boróka időgazdálkodás tanácsadó érveit

1. Egy helyen vannak a munkához szükséges eszközök

Ha kézműves munkát végzel, nem is kell magyaráznom, miért fontos egy jól kialakított (mini)műhely, ám irodai dolgozóként is hasznos, ha nem a lakás nyolc pontjáról kell reggelente összehalásznod a szükséges eszközöket. A laptopok világában hajlamosak vagyunk könnyedén túllépni a munkaeszköz kérdéskörén, hiszen mi másra is lenne szükségünk a gépünkön kívül? Töltőre. Telefonra. Annak a töltőjére. Fülhallgatóra. Innivalóra. Tollra. Határidőnaplóra. Noteszre. Korábbi jegyzetekre. Egy-két szakkönyvre. A sor folytatható egyéni ízlés szerint... A jól felszerelt dolgozósarok abban is segít, hogy nem kell az elmélyült munka közepette felugrálnod egy-egy hiányzó eszközért, ezzel kizökkentve magad a gondolatmenetből.

2. Motiválólag hat

Gyönyörű képeket lehet találni a Pinteresten szebbnél szebb dolgozószobákról, amitől az ember azonnal kedvet kap a munkához. Érdemes kicsit böngészni közöttük: mi az, ami számodra is pezsdítőleg hat? Legyen az egy motivációs idézet, egy cserepes növény vagy egy energiát adót szín, használd ki az erejét! Ha lehetőséged van ki- vagy átalakítani egy komolyabb dolgozószobát, adj bele mindent: hozz létre egy olyan közeget, amelybe örömmel lépsz be, ami csak rólad és a munkádról szól. De ha csak egy kis dolgozósarokra van lehetőséged, akkor is hívogatóvá varázsolhatod néhány jól megválasztott kiegészítővel. Elképesztően sokat tud adni a napi munkához a szép és funkcionális környezet.

3. Ergonómia

S ha már a funkcionalitásnál tartunk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy órákat görnyedve egy munkára nem alkalmas széken vagy fotelben komoly derék- és hátfájdalmakra tehetünk szert. A rossz megvilágítás fejfájáshoz és szemproblémákhoz vezet, ráadásul fárasztó. Szerencsés, ha legalább a szék, amelyben ülünk, munkára lett tervezve, s a hozzá tartozó asztal a megfelelő magasságban van ahhoz, hogy a testtartásunk megfelelő legyen. (Ülhetünk bármilyen katonásan, a laptop az ölben sosem lesz ergonomikus.)

4. Biztonság

Méghozzá több értelemben. Egy megfelelően kialakított dolgozósarok mellett nem fordulhat elő, hogy 1) a gyereked reggeli kakaója beleborul a laptopodba, mert az irodád épp az ebédlőasztalon működik 2) a szenzitív adatokat tartalmazó iratok papírrepülő formában hömpölyögnek veled szembe az utcán 3) a félig elkészített mintadarabot a kukából halászod ki, mert valamelyik családtagod azt hitte, hogy csak egy félresikerült próbálkozás. A munkahelyed a munkahelyed akkor is, ha történetesen a lakáson belül található – legyen tabu a család többi tagja számára mindenféle illetéktelen behatolás.

5. Segít a nyugodt munkakörülmények megtartásában

Ha van egy fizikailag is körbeírható hely, ahol az otthoni munkádat folytatod, a családodnak, s különösen a kicsiknek sokkal könnyebb lesz elmagyaráznod, mikor számítasz a közreműködésükre abban, hogy nyugodtan dolgozhass. Amikor a kanapén laptopozol, a családtagjaid nem feltétlenül látják rajtad, hogy egy fontos anyagot írsz éppen (azaz hagyjanak békén), vagy a nyaralási fotókat válogatod (azaz kapható vagy egy társasjátékozásra). Ezzel szemben az, ha "bemész" dolgozni (leültél az íróasztalhoz vagy bementél a dolgozószobába), egyértelmű "ne zavarj" jelzés a család számára.

6. Munka üzemmód bekapcsolása

Mindennek megvan a maga helye – s ezt nálunk csak a tudatalattink tudja jobban. Hiába akarsz komoly munkába kezdeni a kanapén, ha ez a sarok általában a közös kuckózások, délutáni szundikálások, baráti beszélgetések színhelye. Ahogy korábban a "rendes" munkahelyedre belépve automatikusan átállt az agyad a dolgozói létre, úgy kicsiben is megtörténik mindez, amint leülsz otthon a kis dolgo

Forrás: Shutterstock

zósarkadba.

7. Munka üzemmód kikapcsolása

Bizony, ezt sem szabad elfelejteni! Az otthonról végzett munka akkor lesz hosszútávon is tartható, ha 1) rá tudjuk venni magunkat a munkára és 2) abba is tudjuk hagyni – különben rövid idő alatt kiégünk. Ha te is az a típus vagy, akinek nehezére esik kiszakadni a munkából, akkor ebből a szempontból is segítségedre lesz a dolgozószoba/sarok. Könnyebb lesz leállítani a munkával kapcsolatos gondolataidat, ha fizikailag eltávolodsz a munkavégzés helyszínétől – azaz felállsz az asztaltól vagy átmész a másik szobába. Dolgozósarok híján az egész lakás a munkahelyeddé válik, ami nem szerencsés sem a munka, sem a pihenés szempontjából.

A fenti érvek mind a munka és a magánélet közötti egyensúlyt szolgálják, ami leírhatatlanul fontos eleme a sikeres otthoni munkának. Igen, de... Nincs rá helyem. Nincs rá keretem. Nincs rá igényem. Az utóbbira gyorsan tudok válaszolni: de van, legfeljebb még nem érzed A ráfordítható anyagiak tekintetében is csak biztatni tudlak: minimális befektetéssel is el lehet indulni (sőt, meg is lehet állni). Nem kell dizájner irodabútorokba beruházni, bőven elég, ha van egy (jó) asztal és egy (jó) szék. Nézz szét a lakásban, a pincében/padláson.

A legkritikusabb tényező a hely, ezen a legnehezebb változtatni. Ideális esetben van egy külön helyiség a lakásban, amit kinevezhetsz dolgozószobának – ám ez sajnos a legtöbbünknek nem adatik meg (vagy megadatik, és aztán születik egy újabb gyerek...). A jó hír azonban az, hogy egy dolgozósarokhoz – hacsak nem esztergagépeket üzemeltetsz – igazán nem kell sok hely. Ha van egy szabad faldarabod, egy üres beugród vagy egy kihasználható lépcsőfordulód, nyert ügyed van. Megintcsak ajánlom figyelmedbe a Pinterestet: fantasztikus ötleteket találhatsz miniatűr irodák kialakítására.

Egy kényelmes és funkcionális dolgozósarok az egyik első lépés a hatékony otthoni munkavégzés irányába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.