Így készíts otthon mennyei, békebeli kiflit - Videó

Forrás: Kálci -
otthon finomat recept kifli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az igazán finom, kívül ropogós, belül pedig puha kifli receptje igazi kincs. Így készítsd el, ha ilyenre vágysz.

Ha igazán mennyei kiflire vágysz, akkor érdemes kipróbálnod Kálci, a gasztroblogger anyuka receptjét.

Hozzávalók 8-10 db kiflihez:

• 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
• 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
• 2 dl tej (200 g)
• 1 dl víz (100 g)
• 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó (7 g) szárított élesztő
• 2 teáskanál (10 g) só

Így készíts otthon mennyei békebeli kiflit Forrás: Kálci


Recept:

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 darabba vágjuk (körülbelül 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.

10 percet pihentetjük a gombócokat, amire azért van szükség, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Megformázzuk kiflinek - amelyhez alább videós segítséget is láthattok - nagyon vékonyan beolajozott felületen szép vékonyra nyújtva.

Szilikonos és sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a kifli vége mindig alulra kerüljön, különben sütés közben "kinyílik". Figyeljünk arra, hogy merre hajlítjuk őket, hogy szép formát kapjunk a végén.
220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ha van rá lehetőség akkor az alul és felül is sütő funkciót kapcsoljuk be. A sütő aljába helyezzünk 1 dl vizet, hogy gőz keletkezhessen.

Mielőtt a sütőbe tolnánk a kifliket, lespricceljük őket vízzel úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, különben nem lesz szép színe.

Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van, hogy 30 perc is kell nekik.

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni, levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.

Majd kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük, spricceljünk vizet a tetejükre. Rácson hűtsük ki a kifliket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.