Szánj időt magadra édesanyaként is - Szuper nyújtógyakorlatokat mutatunk

Forrás: Fizio+ -
torna maradjotthon maradj otthon Testről és lélekről nyújtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején a legnagyobb teher az édesanyák vállán van. A családi élettel együtt járó elintézendők mellett sajnos sokszor nehéz időt szakítani a rendszeresebb testmozgásra, a lazításra talán még inkább. Ma elsősorban az édesanyáknak ajánlja Kiss Nóra gyógytornász ezt a néhány csípő körüli izmokat hatékonyan nyújtó gyakorlatot.

Sokszor hangsúlyoztuk már -de talán sosem lehet elégszer- mennyire fontos a nyújtás mind testileg mind lelkileg. Ha 10-15 percet mégis fel tudtok szabadítani, akkor egy kis bemelegítés után végezzétek el az alábbi gyakorlatokat két körben.

Félretéve az elintézendő házimunkát, lehetőleg a friss levegőn, szenteljetek egy kis időt magatokra, hiszen megérdemlitek!

Milyen pozitív hatásokat várhatsz a rendszeres lazítástól?


- Segít az ellazulásban
- Lelassul a légzésritmus
- Csökken az oxigénszükséglet
- Javul a testtudat és a koordináció
- Lazábbnak, nyugodtabbnak érezzük magunkat egy gyakorlat után
- Harmonikusabb mozgást eredményez majd bármilyen testedzés során

1. Gyakorlat: Hátsó lábunk nyújtva legyen, elöl lévő behajlítva úgy, hogy térdünk középhelyzetben, pont magunk előtt helyezkedik el. Tenyerünkön támaszkodunk és a medencénket toljuk a talaj felé, nyújtva ezzel az elöl lévő láb oldalán a belső combizmokat és a combhajlítókat (ischiocruralis izomzat) illetve a hátsó láb oldalán a csípőhajlítókat (csípő flexorokat)
Kitartjuk 30mp-ig, majd innen folytatjuk a második gyakorlattal.


2. Gyakorlat: hátul lévő lábunkat bokából húzzuk magunk felé, így bekapcsolva az elülső combizom intenzív nyújtást is. Figyeljünk! a sarok végig a combunk fölött legyen, ne engedjük, hogy kiforduljon a térd. Kitartjuk szintén 30mp-ig majd a másik oldalra is megismételjük az első két gyakorlatot

Forrás: Fizio+


3. Gyakorlat: A sokak által már biztosan ismert pillangó ülés. Átkulcsoljuk ujjainkkal a lábfejeket és törzsünkkel előre dőlve húzzuk közel magunkat nyújtva ezzel a belső combizmokat (csípő adductorokat) Törzsünket a derék kímélése érdekében egyenesen döntsük előre, ne domborítva hajlítsuk.

Még intenzívebbé tehetjük a gyakorlatot, ha könyökünkkel toljuk a talaj felé a lábakat

4. Gyakorlat: Külső farizmok nyújtása (gluteus medius, gluteus minimus). Bal lábat magunk előtt behajlítjuk, jobb lábunk a bal tárd előtt talpon legyen és a térdet húzzuk bal oldalra, míg törzsünkkel jobbra fordulunk ki, jobb karunkkal hátunk mögött támaszkodva. 30 mp-ig kitartjuk, majd a másik oldalra is megismételjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.