molylepkék kártevők gomba légy bogarak együttélés poloska poratka lakás hangya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Légyölő pókszázlábú, ezüstös pikkelyke, szalonnabogár - ők mind veled élnek, csak nem érzékeled őket. 

A lakásunk-házunk bioszférája lényegesen változatosabb, mint gondolnánk. Egy vizsgálat szerint egy átlagos amerikai családi házban több mint száz rovarfaj fordul elő. Még maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen gazdag ízeltlábú-faunával rendelkezik egy kertes ház – írja az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A leggyakoribbak a bogarak és a legyek voltak, ezeket követték a hangyák, darazsak, poloskák, molyok, ászkák, ugróvillások és csótányok. Sok olyan faj volt, amelyből házanként csak egyetlen példányt találtak a kutatók.

Íme az apró háziállatok listája:

A könyvtetvek a fatetvek (Psocoptera) rendjébe tartoznak az 1-2 milliméteres rovarok. Régi könyvek között bújnak meg, és penészgombákat, papírt fogyasztanak. Finom port hagynak maguk után, ebből lehet következtetni a jelenlétükre. A könyvek porolásával és permetezéssel hatékonyan csökkenthető a számuk.

A légyölő pókszázlábú (Scutigera coleoptrata) mérete körülbelül 2 centiméter, és éjszaka aktív, nappal a bútorok mögött rejtőzik. Jellemzően télre húzódik be a lakásokba, és ott a párásabb helyeket kedveli.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) ugyancsak a párásabb helyeken, például a WC-ben, fürdőszobában fordulhat elő. A latin neve utal a táplálkozására: keményítőtartalmú dolgokat fogyaszt, rájárhat a lisztre, cukorra, tehát kártevő.

A szalonnabogarak vagy porvák szintén gyakori lakók, nálunk a közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) a leggyakoribb képviselőjük. A spájz lakója, a nőstények általában állati eredetű élelmiszerbe (például szalonnába) rakják a petéiket.

A házi poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) az emberről leváló hámsejtekkel, valamint az azokon megtelepedő gombákkal táplálkozik. Az ágyban a leggyakoribb, de megtalálható szőnyegen és függönyön is. Ürülékük és az elpusztult atka is allergizál. A megfelelő szűrővel ellátott porszívó, kevesebb kárpit, a légszűrők és a gyakori ágyneműcsere mind-mind segíthet az allergiás tünetek csökkentésében.

A kutatók a mosogatógépek több mint felénél gombatelepeket találtak a gép ajtaját szigetelő gumiszalagon. De nemcsak a gép volt szennyezett: az elmosogatott edényeken és evőeszközökön is találtak fekete élesztőgombákat. A hűtőszekrényt is érdemes időnként alapos takarításnak alávetni, ugyanis itt is megbújhatnak kórokozók.

Így kezeld a mobilfüggőséged - elgondolkodtató reklámhttp://www.life.hu/news/20140325-a-coca-cola-otletes-reklamja-arrol-hogyan-kezeld-a-kozossegi-media-fuggoseget.htmlA Coca-Cola kreatív reklámja arról, mennyire eltávolodtunk a valóságtól az okostelefonok térnyerése óta.NewsOrigoKiállításon vetkőzött meztelenre egy férfihttp://www.life.hu/news/20140325-egy-spanyol-ferfi-vetkozott-meztelenre-a-firenzei-uffizi-keptar-kiallitasan-botticelli-venusz.htmlEgy spanyol turista egy Botticelli-festmény előtt dobta le magáról az összes ruháját. Végül a rendőrség szállította el a helyszínről.NewsOrigoElkészült Fa Nándor csodahajójahttp://www.life.hu/news/20140324-fa-nandor-hajos-vadonatuj-hajoja-a-spirit-of-hungary-elkeszult.htmlFa Nándor vadonatúj hajója, a Spirit of Hungary, lenyűgöző adottságokkal rendelkezik. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.