építmény világkiállítás Párizs Franciaország Eiffel-torony születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ leglátogatottabb építménye, az Eiffel-torony már 125 éve emelkedik Párizs fölé.

A lenyűgöző építmény tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét és az 1889. évi világkiállításra készült el, vagyis épp 125 éve. A felépítése rekordgyorsasággal történt, ugyanis 2 év, 2 hónap és 5 nap alatt húzták fel a tornyot, melynek magassága 324 m. A franciák eleinte nem voltak oda a grandiózus építményért, mert haszontalannak tartották. Végül szerencsére úgy döntöttek, maradhat és azóta Franciaország egyik jelképévé vált.

Forrás: Thinkstock

Érdekesség, hogy szerepe volt az I. világháborúban, ugyanis a marne-i csatában a toronyról küldött jelzésekkel irányították a francia csapatokat. Rövid ideig nyomda is működött az első emeletén. Meglepő az is, hogy a torony évente 4 cm-rel alacsonyabb lesz, mert ennyit süllyed a talajba. Évente kb. 7 millióan látogatják meg, ezért a világ egyik legnépszerűbb látványossága. Esténként a naplementének köszönhetően aranyba öltözve csillog a 125 éves Eiffel-torony. Boldog szülinapot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.