üstökös hétvége Föld csillaghullás kívánság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki szeretné, ha minden kívánsága teljesülne, péntek este és szombat hajnalban kémlelje az eget, mert hatalmas meteorhullás lehet május 24-én.

Az időjárás kegyes lesz hozzánk a hétvégén, hiszen nem sok felhőt láthatunk az égen, így biztos, hogy egy-két hullócsillagot levadászhatunk. A Föld rövidesen keresztülmegy egy olyan törmelékfelhőn, amelynek anyaga a 209P/LINEAR nevű üstökösből hullott ki, valamikor az 1800-as években. Mivel ezt a periodikus, ötévente napközelbe kerülő üstököst csak 2004-ben fedezték fel, senki nem tudja, hogy több mint száz éve mennyire volt aktív, azaz mennyi anyag hullott ki belőle. Ha sok, akkor számos kisebb-nagyobb kőzetszemcse fog elégni a Föld légkörében. Ebben az esetben egy új meteorrajt köszönthetünk – írja az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A jelenlegi becslések szerint a legjobb észlelési időszak május 24-e (szombat) reggel, magyar idő szerint 7 és 9 óra között lesz. A Naptól ekkor már nem látunk semmit, ezért érdemes 23-án este-éjjel, de főleg 24-én hajnalban, illetve 24-én este-éjjel próbálkozni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a fő időpont előtt vagy után megyünk át a törmelékfelhő egyik-másik sűrűbb részén. Ez történt 1998-ban is, amikor a Leonidák leglátványosabb tűzgömbjei nem a csúcs alatt, hanem körülbelül 1 nappal korábban jöttek.

Senki nem tudja, mennyi meteort láthatunk majd. Vannak olyan előrejelzések, hogy óránként több mint 200, vagy akár 1000 meteor hullik majd. Kellemes csillagvadászatot! :)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.