Hihetetlen! Űrben nőtt salátát ettek az űrhajósok

Forrás: MTI/EPA/NASA/ -
élelmiszer saláta Föld zöld űrhajós Nemzetközi Űrállomás űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai hétfőn.

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/NASA/

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az űrzöldség megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára - hangsúlyozzák A NASA kutatói.

A történelmi falatokat élőben közvetítette az online NASA-tévé, megszakítva az orosz űrhajósok által végzett űrséta és külső munkálatok képeit.

A Nemzetközi Űrállomáson pillanatnyilag három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós dolgozik. Az 57 éves Gennagyij Padalka már több mint 800 napot töltött az űrben, többet, mint eddig bárki a történelem során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.