Eltemették Czeizel Endrét: A genetikust az Óbudai temetőben búcsúztatták

Fotó: Zsigmond László/Life.hu -
halál temetés Czeizel Endre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Óbudai temetőben kísérték utolsó útjára Czeizel Endre orvos-genetikust. Gyászbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szép szavakkal tisztelgett Czeizel munkássága előtt.

Czeizel Endrét nagy tudás, nagy bölcsesség, nagy képesség jellemezte - emlékezett gyászbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett, Semmelweis- és Kennedy-díjas orvos-genetikusra, akit pénteken kísértek utolsó útjára az Óbudai temetőben - írja az Origo.

Czeizel Endre Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Czeizel Endre megpróbált belelátni az öröklődés, a születés titkaiba, életműve középpontjában pedig a gyermek állt, miközben segített abban, hogy minél több gyermek születhessen. Annak idején a televízióban egy egész ország hallgatta áhítattal - szólt Czeizel Endréről a miniszter, aki hozzátette, hogy a kutató bebizonyította, hogy a tudomány befogadhatatlannak tűnő titkaiba is be lehet avatni másokat, egyszerű földi halandókat.

Czeizel Endrének a DNS-ét is eltemetik

Az orvosprofesszor különleges kívánsága az volt, hogy hamvai mellé temessék a DNS mintáját, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő tudománya: "Próbálom elképzelni, hogy milyen lesz. Nem tudom elképzelni. Nem én döntök. (...) Vettem le magamból DNS-t. Szakszerűen el van téve. Odaadtam az öcsémnek. Ő majd a hamvaim mellé teszi az urnámba." Korábbi nyilatkozatának további részét itt érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.