Gondoltad volna? A kávészünet hatékonyabbá tesz a munkában

Forrás: Thinkstock -
kávészünet munka kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó hír a kávéautomata szerelmeseinek: a munka közben tartott gyakori rövid szünetek növelik az állóképességet és csillapítják az ülőmunka miatti fájdalmakat, így hatékonyabbá varázsolnak.

A szünetek különösen sok energiával töltik fel a dolgozókat, amennyiben olyasmivel foglalkozhatnak közben, amit szeretnek – állítják a szakemberek. A tanulmány szerzői úgy fogalmaztak, hogy a munkavállalók a mobiltelefonokkal ellentétben nem olyanok, hogy teljesen le kell meríteni őket az optimális teljesítmény elérésének érdekében.

Forrás: Thinkstock

A kutatást vezető Emily Hunter, a Texas-i Baylor Egyetem Hankamer Üzleti Iskolájának munkatársa azt mondta, hogy a rövid szünetek nemcsak a termelékenységet növelik, hanem a munkával való elégedettséget és a munkakörön kívüli teendőkért való lelkesedést is, továbbá segítenek mérsékelni az érzelmi kifáradást. Az eredmények olyan időszakban láttak napvilágot, amikor az irodai dolgozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a munkaidő kitolásáért, és ettől fennáll náluk a kiégés veszélye. A kutatás hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban minden ötödik munkavállaló legalább 60 órát dolgozik hetente.

Ugyanilyen arányban vannak azok, akiknek valódi ebédszünet jut – derül ki a korábbi 2012 Right Management kutatásból. Ez javarészt a szervezeti kultúrának tudható be.

Life.hu tipp

Kávé nélkül is van élet - íme 10 alternatív ötlet reggeli koffeinfüggőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.