Elhunyt Vekerdi József nyelvész, indológus

Forrás: Thinkstock -
halál MTA nyelvész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 89. évében elhunyt Vekerdi József Széchenyi-díjas nyelvész, indológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös József Collegium egykori igazgatója, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője.

Vekerdi József Eötvös-kollégistaként az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) latin-görög-orosz szakán diplomázott - írja cikkében az Origo.

Forrás: Thinkstock

1950-ben, 1950 és 1956 között az ELTE orosz tanszékén volt adjunktus, 1957-1959 között bebörtönözték. A Chinoin segédmunkásaként dolgozott 1960-tól három éven át, majd az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, később a nemzetközi csereszolgálati osztály vezetője, 1992-től pedig egy évig az Eötvös Kollégium igazgatója volt.

Kutatási területe a cigány néprajzi és nyelvészeti gyűjtések, de szanszkrit irodalmat is fordított. A nyelvtudomány kandidátusa fokozatot 1955-ben a doktorit 1979-ben szerezte meg.

Munkásságának elismeréseként 2000-ben Dajavati Modi Visva Szanszkriti Szamman-díjat kapott, 2002-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyarországi cigány szubkultúra, valamint a szanszkrit nyelv és irodalom kutatásában, fordításában és közkinccsé tételében végzett egyedülálló munkásságáért.

Temetéséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.