Megdöbbentő! Ugyanannyi empátiával viseltetünk a robotok, mint az emberek iránt

Forrás: AFP/Mark Ralston -
ember kutatás empátia robot felmérés technika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képes lennél érzéseket táplálni egy robot iránt? Egy friss felmérés szerint az emberek többsége igen! Kiderült ugyanis, hogy szinte ugyanannyi empátiával viseltetnünk az élettelen robotok és embertársaink iránt. 

Sokkoló eredményeket hozott a Toyohashi University of Technology és a japán Kyoto University által nemrég végzett kutatás, mely szerint az emberek képesek empátiát érezni a humanoid robotok iránt még akkor is, ha tisztában vannak vele, hogy gépekről van szó, melyeknek nincsnek érzelmeik.

Forrás: AFP/Mark Ralston

A kutatás során egy képsorozatot mutattak az embereknek: a fotókon azt ábrázolták, hogy egy emberi kéz és egy robot keze ollóhasználat során megsérül. Agyi hullámaikat vizsgálva azt figyelték meg, hogy az embereket szinte ugyanolyan fájdalmasan érinti a látvány amennyiben a robot kezéről van szó, mint amikor az emberi kézről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.