Elhunyt Gabriele Ferzetti, a Volt egyszer egy Vadnyugat és minden idők legjobb James Bond-filmjének sztárja

Forrás: Mokép -
halál Gabriele Ferzetti színész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenéves korában elhunyt Gabriele Ferzetti, a hatvanas évek meghatározó olasz színésze, aki leghíresebb alakítását Michelangelo Antonioni A kaland című remekművében nyújtotta.

Közel hét évtizedes karrierje során több mint 160 filmben szerepelt - írja cikkében az Origo.

Monica Vitti és Gabriele Ferzetti A kaland című filmben Forrás: Mokép

Ő volt a mozgássérült vasútmágnás Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című legendás westerjében, az általunk minden idők legjobb James Bond-filmjének kikiáltott Őfelsége titkosszolgálatában című epizódban a Draco nevű gengszterfőnök játszotta, John Huston A Biblia című háromórás eposzában Lót szerepében láthattuk, de ismerős lehet Az éjszakai portás című 1974-es drámából.

Gabriele Ferzetti a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmben Forrás: Mokép

Legutóbb a Tilda Swinton főszereplésével készült 2010-es Szerelmes lettem-ben alakította a haldokló családfőt, aki a fia és az unokája között osztotta szét a birodalmát a filmben. Ezt a figurát állítólag a Fiat-birodalom ura, Gianni Agnelli alapján mintázták.

Gabriele Ferzetti, Alba Rohrwacher és Tilda Swinton a Szerelmes lettem című filmben Forrás: Szuez Film Kft.

Antonioni először az 1955-ös A barátnők című filmjében rendezte Ferzettit, de együttműködésük csúcsa az öt évvel későbbi A kaland volt, amelyben a színész egy megrögzött nőcsábászt játszott, aki felesége és ismerősei társaságában hajókázni indul a Lipari-szigetek körül. A kaland-ot a cannes-i premierjén még kifütyülték, de később hatalmas kritikai siker lett, a New Yorker befolyásos kritikusa, Pauline Kael az év filmjének választotta 1960-ban, és évtizedek óta megkerülhetetlen klasszikusként tartják számon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.