"Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti" - Túlzásnak érzi a Kossuth-díjat Röhrig Géza

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
Nemes Jeles László Röhrig Géza Saul fia Kossuth-díj 2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem” - mondta Röhrig Géza író, költő, színész, a nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia című film főszereplője, aki kedden Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

"Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti. Az ő munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre sem a film, sem a díj” - fogalmazott Röhrig Géza. "Fölemelő egy Kossuthról elnevezett díjat átvenni, hisz ő egész életével Bibó tézisét példázta: demokrata az, aki nem fél. A magyar nemzet e csodálatos napján

mi mást is kívánhatnánk, mint minél több hozzá hasonlatosan bátor demokratát”

Nemes Jeles László és Röhrig Géza Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nemes Jeles László, a Saul fia szintén Kossuth-díjas rendezője úgy fogalmazott: "Számomra a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket.”

"Túl azon, hogy a film az örök emberi lélek mélységeibe tekint, arra törekedtem, hogy egyetlen ember arcán és sorsán keresztül személyessé és megragadhatóvá váljon a felfoghatatlan” - fogalmazott a rendező.

Röhrig Géza, Nemes Jeles László és Erdélyi Mátyás operatő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nemes Jeles László arra hívta fel a figyelmet, hogy "hét évtizeddel a borzalmak megtörténte után nálunk még mindig rengeteg a kibeszéletlen kérdés vagy rosszabb esetben a hazug válasz. Hiszek abban, hogy az őszinte szembenézés a múlttal az áldozatok és a vétkesek szempontjából egyaránt fontos” - írja cikkében az Origo.

"Ha a Saul fia elindít egy ilyen folyamatot és a közös múltunkat nem aktuális politikai érdekek fogják kényük-kedvük szerint megszólaltatni vagy elhallgattatni, akkor elértük ezt a célt" – mondta Nemes Jeles László.

Erdély Mátyás, a film frissen Kossuth-díjas operatőre szerint a Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad. "Alapvető szándékunk volt a film készítése során, hogy őszintén fogalmazzunk a magyar történelem ezen szakaszáról, és ne leegyszerűsítő, esetleg demagóg válaszokat adjunk. Kérdéseket vetettünk föl, amelyekre a néző saját maga adhatja meg a feleleteit” - fogalmazott Erdély Mátyás.

Nemes Jeles László kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: "fontosnak tartom, hogy a közös történelmi emlékezetet ne tegyük napi célok és ideológiák eszközévé, és bízom abban, hogy a filmünk lehetőséget ad egy új társadalmi diskurzus kibontakozására”.

Újabb fejlemény Vivien meggyilkolásának ügyébenhttp://www.life.hu/news/20160315-toroltek-a-facebookrol-k-balintot-m-vivien-gyilkosat.htmlK. Bálint Facebook oldala, amit pár napja feltörtek, már nem elérhető. NewsOrigoTeréz anyát a halála évfordulója előtti vasárnap, szeptember 4-én avatják szenttéhttp://www.life.hu/news/20160315-az-1997-szeptember-5-en-elhunyt-terez-anyat-a-halala-evforduloja-elotti-vasarnap-avatjak-szentte.htmlA Ferenc pápa vezette keddi vatikáni bíborosi tanácskozás úgy döntött, hogy szeptember 4-én avatják szentté Teréz anyát. A szertartást a római Szent Péter téren tartják majd. News--Újabb terrorcselekmény? Autóbomba robbant Berlinbenhttp://www.life.hu/news/20160315-autobomba-robbant-berlinben-a-rendorseg-szerint-nem-terrorista-merenylet-tortent.htmlAutóbomba robbant Berlinben, a sofőr életét vesztette. A rendőrség szerint nem terrorista merénylet történt, a német sajtó a szervezett bűnözéssel kapcsolja össze az esetet.NewsBudapesten eső, a Mátrában hó: Nyomott marad az idő egész naphttp://www.life.hu/news/20160315-budapesten-eso-a-matraban-ho-nyomott-marad-az-ido-egesz-nap.htmlAz egész ország felett erősen felhős, borult lesz az ég egész nap.NewsTúl sokáig volt az F1-ben, foglalta a helyet: Hamilton ismét Michael Schumachert ekézihttp://www.life.hu/news/20160315-lewis-hamilton-ismet-michael-schumachert-ekezi-mondvan-tul-sokaig-volt-f1-es-pilota.htmlA világbajnoki címvédő Lewis Hamilton legalábbis így gondolja. A brit pilóta nem akar majd a sportágban maradni, ha már nem látják szívesen, de kijelentette, még mindig élvezi, amit csinál.News--Sorsoltak az Eurovíziós Dalfesztiválra: A svédek a kilencedikek lesznekhttp://www.life.hu/news/20160315-sorsoltak-az-eurovizios-dalfesztivalra-a-svedek-a-kilencedikek-lesznek.htmlSorsoltak az Eurovíziós Dalfesztiválra. Március végén derül ki a fellépők pontos sorrendje.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.