A Matthew az utóbbi évtized legnagyobb és legerősebb hurrikánja

hurrikán időjárás Matthew
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hurrikán a hét első felében - még a 4-es kategóriába sorolva - a karibi térségben, mindenekelőtt Haitin okozott óriási pusztítást, és 340 halottat követelt. A helyzetet "katasztrofálisnak" nevezte Jocelerme Privert ügyvivő haiti elnök. Florida keleti partjai felé tartva, pénteken veszített erejéből a hurrikán, amely most észak felé vette az irányt. 

A miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint a forgószél az erőssége alapján a 3-as kategóriába sorolható, de még így is "rendkívül veszélyes". A hurrikánt kísérő szelek maximális sebessége jelenleg 195 kilométer/óra. Észak felé folytatja útját a Matthew hurrikán, Florida nyugati részén ismét működnek egyes kikötők - közölték helyi idő szerint péntek este a hatóságok.

A hurrikán okozta pusztítás nyomai Haitin Forrás: AFP/Hector Retamal
Forrás: AFP/Drew Angerer

Jelenleg Dél-Florida repülőterei ismét üzemelnek, bár a járatok valószínűleg csak szombat déltől indulnak. A légitársaságok gépeiket korábban kivonták a Matthew haladásának irányából, most ezek a gépek visszatérnek a régióba. A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.

/1610/A_Mat20161089579

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.