Veronai tragédia: "Felriadhatnak, hangokat hallhatnak, személyiségük is torzulhat a diákoknak"

pszichológus veronai buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szörnyű tragédia rázta meg az országot, amikor egy sítáborból hazafelé tartó busz balesetet szenvedett; 16 magyar diák vesztette életét, többen pedig megsérültek. A fájdalom szavakba nem önthető, a mai napra nemzeti gyásznapot hirdettek.

Felfoghatatlan fájdalom és veszteség érzése járhatja át azokat a szülőket és hozzátartozókat, akik gyermeküket, barátjukat, társukat veszették el a péntek késő este történt veronai buszbalesetben. Az egész ország megrendülten áll a tragédia előtt, a mai napra nemzeti gyásznapot hirdettek. Emberek százeszrei fejezték ki részvétüket a családtagoknak és a túlélőknek egyaránt, ám ez fájdalmukra nem hoz enyhülést.

Útkarbantartók dolgoznak az autópályán, ahol előző éjjel a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit baleset érte. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

A Heim Pál Gyermekkórház mentálhigiéniai osztályának szakemberei, Dr. Rigler Ilona felnőtt- és gyermekpszichiáter, valamint Urbán Szabó Krisztina gyermekpszichológus a helyszínen segítették a traumát áltélt gyerekeket.

Az Origo Veronában kérdezte a szakembereket arról, vajon mennyi időbe telhet feldolgozni és a helyén kezelni ezt a szörnyű traumát, amit a túlélő gyerekek és szüleik éreznek, ha fel lehet egyáltalán...

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt Fotó: Csanádi Márton - Origo

A pszichológus elmondta, hogy akár egy hónapig is élénken élhet a baleset a diákokban, felriadhatnak, hangokat hallhatnak, sőt személyiségük is torzulhat, változhat.

Szabó Krisztina gyermekpszichológus pedig a következőket mondta a lap kérdésére:

"A túlélő gyerekek szüleinek talán kicsit könnyebb, mert az érzéshez nem tartozik hozzá bűntudat, mint a gyerekeknél, akiknél már megjelent a kérdés: "miért pont én úsztam meg, miért nem ő, miért így alakult, és akkor ez most szerencse volt?" A diákoknak ezzel is meg kell küzdeniük. Ha pedig egy szülő elveszti a gyerekét, az nagyon-nagyon kemény. Az annyira az élet rendje ellen való, hogy nagyon nehéz feldolgozni. Onnantól kezdve nagyon nehéz megtalálni az élet értelmét. A túlélő gyerekekben egyébként már elindult az „okkeresés".

Örülünk, hogy némelyikükben felfedeztük azokat a gondolatcsírákat, hogy ez egy második esély, második születésnap."

/1701/Veron201712117440Újabb díjat kapott Nemes Jeles László http://www.life.hu/news/20170123-ujabb-dij-nemes-jeles-laszlo-saul-fia.htmlNemes Jeles László filmje, a Saul fia számos elképesztő díjat zsebelt be a 2016-os évben, ám úgy tűnik, ez a sikerszéria az újévben sem szűnik meg: A Londoni Kritikusok Körének díjátadóján a legjobb rendezés díját is megkapta. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoHorror! Szellemjárás volt egy kislány otthonában - VIDEÓhttp://www.life.hu/news/20170112-szellem-zavarta-meg-a-kislanyt.htmlMostanában egyre többször láthatunk a világhálón szellemek jelenlétét bizonygató videókat. Hol autó tetején utazó holt alakot vélnek felfedezni, hol pedig egy kórház folyosóján ragadt kóbor lelket videóznak le az szemtanúk. Ezúttal egy kislány játékát zavarta meg egy démoni tevékenység... NewsOrigoKötözős szexbe halt bele a fiatal nő, testét járó kocsiból dobták kihttp://www.life.hu/news/20170105-brutalis-gyilkossag-kikotozos-szex.htmlKikötözős szex közben vesztette életét egy fiatal nő, akinek holttestétől úgy akart megszabadulni a támadója, hogy az M0-ás autópályán menet közben kilökte a kocsiból. News--Földrengés rázta meg Romániáthttp://www.life.hu/news/20161228-foldrenges-tortent-romaniaban.htmlMintegy húsz másodperces, közepes erejű földrengés sújtotta ma reggel Romániát. NewsCsodával határos módon menekült meg a Hertha magyar edzője a berlini merénylettőlhttp://www.life.hu/news/20161220-hertha-magyar-edzo-berlini-merenylet-megmenekult.htmlPetry Zsolt a Hertha edzője Dárdai Pál mellett, így ő is Berlinben él családjával. Az utolsó pillanatban gondolták meg magukat és végül az otthon melegét választották a karácsonyi vásár helyett azon a napon, amikor a szörnyű merénylet történt. News--Borzalmas: tragikus körülmények között zuhant le a brazil focicsapat gépehttp://www.life.hu/news/20161129-egy-futball-csapattal-a-fedelzeten-zuhant-le-egy-repulogep-5-en-eltek-tul.htmlTegnap este negyed 11-kor zuhant le a brazil focicsapat gépe Kolumbiában, kevesen élték túl az ütközést. News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.