kilencosztályos iskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencosztályos iskolát terveznek bevezetni 2019-től. Kiderült, hogy a plusz egy évfolyamot az óvoda és az iskola közé ékelnék be, ami egy átmeneti évfolyam lesz.

A 9. évfolyam bevezetését tervezi a kormány 2019-től. Ezt már korábban bejelentették, de arról szakmai vita folyt, hogy pontosan hová kívánják beékelni a plusz egy évfolyamot. Végül döntésre jutottak, az óvoda és az iskola között lesz egy átmeneti évfolyam, ami az illetékesek szerint a gyermekek többségének tanulási képességeit jelentősen javítani fogja.

Plusz egy évfolyam lesz az óvoda és az iskola között Forrás: Thinkstock

Az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László az M1 aktuális csatornán elmondta, minél hamarabb kerül valaki közösségbe, annál jobb a későbbi tanulási képessége. A plusz egy évfolyam egy átmeneti év lenne, hasonló rendszer működik Németországban, Finnországban és Franciaországban, ahol a PISA-felméréseken is jobban teljesítettek, Palkovics László szerint éppen azért, mert az alapkészségekre, a kognitív képesség kialakulására több időt szánnak - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.