További két halálos áldozata a guatemalai tűzesetnek

Forrás: AFP/Danilo Ramirez -
árvaház tűz Guatemala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
További két fiatal lány vesztette életét a kórházban szombaton Guatemalavárosban, ezzel 39-re emelkedett a három nappal korábban egy fiatalkorúak állami intézetében keletkezett tűz halálos áldozatainak száma.

A közép-amerikai ország fővárosában működő Roosevelt kórházban elmondták a sajtónak, hogy a szerdai tűzeset után a két lány égési sebei annyira súlyosak voltak, hogy nem lehetett megmenteni őket.

Eközben a hatóságok folytatják a tragédia körülményeinek kivizsgálását. A tűz szerdára virradóra ütött ki a fővárostól 25 kilométerre lévő, Virgen de la Asunción nevű árvaházban, amely problémás fiatalkorúak intézeteként működött. A bent lakó fiatal lányok közül 19 még aznap életét vesztette, 18 másik pedig később, a kórházban halt bele égési sebeibe, és szombaton további két lány távozott az élők sorából.

További két halálos áldozata a guatemalai tűzesetnek Forrás: AFP/Danilo Ramirez


Ebben az intézményben olyan gyerekeket láttak el, akiket elhagytak a szüleik, összeütközésbe kerültek a törvénnyel vagy visszaélések áldozatai voltak. Az épület kétségtelenül túlzsúfolt volt, mivel 748 gyerek lakott benne, noha csak 400 főre tervezték. A tűzeset előtti éjszaka elszökött onnan 52 lány, akik közül több is panaszkodott a nevelők bánásmódjára, némelyik pedig azt állította, hogy szexuálisan bántalmazták. E szökés miatti büntetésként a gondozók bezárták őket egy 16 négyzetméteres terembe. A rendőrség szerint a tüzet maguk a bentlakók gyújtották, mert így akarták felhívni a figyelmet a túlzsúfolt intézményben őket érő erőszakra és rossz bánásmódra. Néhány órával a tűzeset előtt egyébként a rendőrségnek az otthonban kitört zavargás miatt is intézkednie kellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.