Felhőszakadás csaphatja szét a hosszú hétvégénket

Forrás: Csudai Sándor - Origo -
időjárás felhőszakadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ország tíz nyugati megyéjére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország tíz nyugati megyéjében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a dunántúli területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Vihar Budapesten 2017.05.23-én Forrás: Csudai Sándor - Origo

"Szombaton napközben a Dunántúlon elszórtan, Dél-Alföldön helyenként várható zivatarok kialakulása. Zivatarban egy-egy helyen rövid idő alatt 20-40 mm csapadék is hullhat, illetve jégeső, 60-70 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati részén alakulhat ki intenzív zivatar, felhőszakadás. Estétől stabilizálódik a légkör" - írják.

Vasárnap a déli óráktól már több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, de meleg marad az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen eléri, illetve meg is haladja a 30 fokot. "Vasárnap délután megerősödő, viharossá fokozódó (~50-70 km/h) északnyugati széllel, záporokkal, zivatarokkal egy front érkezik, mely estére eléri a Duna vonalát, illetve a Dél-Dunántúl térségét, majd kelet felé helyeződik át. Ugyanakkor késő délutántól az Alföldön a front megérkezése előtt is már labilizálódik a légkör és kialakulhat helyenként zivatar.

Néhol heves zivatar előfordulhat 80 km/h feletti széllel, nagyobb méretű jéggel és rövid idő alatt 25-30 mm feletti csapadékkal.

Intenzívebb kísérőjelenségek kialakulásához a Dunántúl északi felén, illetve este a középső országrészben mutatkoznak legjobb feltételek. Késő este keleten várható intenzívebb zivatartevékenység."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.