Érdekes részlet: már Victor Hugo is írt a Notre-Dame leégéséről

Forrás: AFP/Fouad Maghrane
Forrás: AFP/Fouad Maghrane -
A párizsi Notre-Dame tűzoltó leégés tűz Notre Dame Victor Hugo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fél világot megdöbbentette a hétfő esti hír, miszerint lángokba borult a párizsi Notre-Dame. Tűzoltók tucatjai küzdöttek a 850 éves épületért. Hasonló jelenetről már Victor Hugo is írt korábban A párizsi Notre-Dame című regényében.

Bejárta a világsajtót a szörnyű hír, miszerint hétfő este lángba borult a párizsi Notre-Dame. A több mint 800 éves ikonikus épület tetőszerkezete teljesen leégett a huszártoronnyal együtt, ám a szerkezete ép maradt.

A Könyvesblog felfigyelt rá, hogy Victor Hugo az 1831-ben megjelent regényében, A párizsi Notre-Dame-ban már írt egy hasonló jelenetről, amely kísértetiesen hasonlít a hétfőn lejátszódottakhoz.

„A legfölső galériából, a középső nagy ablakrózsa fölött hatalmas láng csapott fel, szikraörvényt hányva a két torony közé; a szilaj, zabolátlan, hatalmas láng foszlányait a füsttel együtt el-elkapta a szél. A láng tövében, a sötét mellvéd alatt, amelynek lóhereívei tűzvörösre gyúltak, két szörnypofájú vízköpő okádta szakadatlanul ezt az égő patakot, amelynek zuhataga ezüstösen vált ki az alsó homlokzat sötét hátteréből. Minél közelebb ért a földhöz, annál szélesebb kévébe nyílt ez a két folyékony ólomsugár, akár az öntözőrózsa ezernyi nyílásából permetező víz. A láng fölött nyersen és élesen vált ki a két roppant torony egy-egy oldala, koromfeketén az egyik, tűzvörösen a másik; maguk a tornyok még óriásabbnak látszottak attól a végtelen árnyéktól, amelyet az égre vetettek” – idézi a regényrészletet az oldal.

Leégett a Notre-Dame teljes tetőszerkezete és a huszártorony is Forrás: AFP/Fouad Maghrane

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.