Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedésre

Forrás: pexels.com -
globális felmelegedés megoldás fatelepítés kutatók
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára – állítják svájci kutatók, akik szerint körülbelül 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte. Ha ez teljesülne, 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége.

A szakemberek szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérséklet-emelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte – írja a BBC News. A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a bolygó mely területein és mennyi fát lehetne ültetni, továbbá hogy az új erdőterületek milyen hatással lennének a légköri szén-dioxid-koncentrációra. A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei megállapították, hogy a már létező erdőségek, mezőgazdasági és városi területek mellett még világszerte 0,9 milliárd hektárnyi terület áll rendelkezésre faültetéshez. Amikor ezek a fák teljesen kifejlődnek, akkor nagyjából 200 gigatonnányi szén-dioxidot lesznek képesek elnyelni, ami a légkörben lévő szén-dioxid-mennyiség egynegyede.

Az erdőtelepítés lehet a megoldás a globális felmelegedésre Forrás: pexels.com


A tudósok úgy gondolják, hogy ha most cselekszünk, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa. Hat országot jelöltek meg az újraerdősítés gócpontjaiként: Oroszország (151 millió hektár), Egyesült Államok (103 millió hektár), Kanada (78 millió hektár), Ausztrália (58 millió hektár), Brazília (50 millió hektár) és Kína (40 millió hektár). A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kulcs most a gyorsaság, ugyanis a bolygó melegedésével párhuzamosan fogynak az erdősíthető területek a trópusokon.

Más kutatók szerint azonban a tanulmány túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Az Oxfordi Egyetem szakemberei szerint az újraerdősítés csupán egyike a leghatékonyabb stratégiáknak, és semmiképpen sem az elérhető legjobb megoldás a klímaváltozás problémájára, messze elmarad ugyanis a fosszilis tüzelőanyagokból eredő kibocsátás zéró szintre csökkentésétől. Megint mások túlzónak érzik az ültetett fák szén-dioxid-elnyelő képességével kapcsolatos becsléseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.