Végleg betiltanák a műanyag zacskókat Németországban

Forrás: Still AB/Shutterstock -
műanyag tiltás zacskó Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltására készülnek Németországban.

A műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltására készülnek Németországban. A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

Betiltanák a zacskókat Németországban Forrás: Still AB/Shutterstock

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól. A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyag zacskók használata - mondta a Bild am Sonntagnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter, kiemelve, hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki. A jogszabálytervezetet a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.
A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott, egyszer használatos zacskókból

évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban.

A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez, az országos kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20. Ez jelentős előrelépés, három évvel korábban még 68 darab műanyag szatyor jutott egy főre - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.