Koronásdaru-fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Forrás: Facebook/Nyíregyházi Állatpark -
koronásdaru Nyíregyházi Állatpark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három szürkenyakú koronásdaru született a Nyíregyházi Állatparkban.

A jelenleg kéthetes fiókák harminc nap után keltek ki a tojásokból. Az utódok színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól, homokszínű tollazatuk pihés, fejükön még nincs tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője az MTI-nek.

Forrás: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Az egy méter magas, aranyszínű fejdíszt viselő koronásdarvak talán a legimpozánsabb és leglátványosabb madarak a Nyíregyházi Állatparkban, nászuk idején vad táncot lejtenek és harsányan kiáltoznak. A madarak a tánc mellett az utódnevelésben is jeleskednek, amiből a hímek és a nőstények egyaránt kiveszik a részüket; a nemrég kikelt kicsinyeik előtt lépkedve csipegetnek, így tanítgatják őket a táplálékszerzés fortélyaira.
A szürkenyakú, vagy más néven déli koronásdarvak Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonosak. Különösen folyók vagy nagyobb állóvizek közelében érzik otthon magukat.
Általában párban vagy kisebb családi közösségekben élnek, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul. A koronásdaru Uganda nemzeti madara, és az ország címerében is szerepel.

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európahttp://www.life.hu/news/20190831-az-elore-jelzettnel-gyorsabban-melegszik-europa-klimavaltozas.htmlAz előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban. News--Agyonverhették a Börtönrádió egykori műsorvezetőjét, Ábithttp://www.life.hu/news/20190829-agyonverhettek-a-bortonradio-musorvezetojet-abit-allitja-a-csaladja.htmlAz egy ideje az utcára kényszerült, Ábi becenéven is ismert H. Márton, az egykori Börtönrádió műsorvezetője pénteken került kórházba súlyos sérülésekkel: másnapra meghalt. A családja szerint agyonverték, de a rendőrség szerint idegenkezűség, bűncselekmény gyanúja nem merült fel. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoKigyulladt egy komphajó a Fülöp-szigetekenhttp://www.life.hu/news/20190828-kigyulladt-egy-komphajo-a-fulop-szigeteken.htmlKigyulladt egy komp a Fülöp-szigetek déli részén szerdára virradóra, legalább két utas meghalt és több mint száz embert mentettek ki a lángokban álló fedélzetről az arra járó hajók – közölte a parti őrség szóvivője. News--Sokan meghaltak egy éjszakai bárban pusztító tűzben Mexikóbanhttp://www.life.hu/news/20190828-sokan-meghaltak-ejszakai-barban-pusztito-tuzben-mexikoban.htmlLegkevesebb 23-an meghaltak szerdára virradóan egy éjszakai bárban pusztító tűzben a dél-mexikói Coatzacoalcos kikötővárosban – közölte Veracruz szövetségi állam ügyészi hivatala. NewsOrigoHétfőtől teljes vonalon jár majd a 4-es és 6-os villamoshttp://www.life.hu/news/20190828-hetfotol-teljes-vonalon-jar-majd-a-4es-es-6-os-villamos.htmlJövő hétfőtől újra teljes vonalon jár majd a 4-es és 6-os villamos – mondta el Budapest főpolgármestere kedden a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában. News--A hosszú hétvégére visszatér a jó időhttp://www.life.hu/news/20190814-a-hosszu-hetvegere-visszater-a-jo-ido-idojaras.htmlNincs ok az aggodalomra. Bár ma hűvös van és az eső is az ország legnagyobb részén esik, ez nem marad sokáig így. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.