Egy bizarr, új szépségtrend ragyogóvá varázsolja a bőröd, de könnyen a sürgősségin köthetsz ki

őrület TikTok sárgarépa
Egyre több fiatal próbálja ki a legújabb TikTok-őrületet, amely természetes, napbarnított árnyalatot ígér – csakhogy ragyogó bőr helyett narancsszínű lesz az arcuk, ráadásul veszélybe is sodorják magukat.

A carrotmaxxing névre keresztelt trend szerint minél több sárgarépát eszik valaki, annál szebb, barnább lesz a bőre. A probléma csak az, hogy ha ezt tesszük, az nem csak a bőrszínünkre hat, hanem az egészségünkre is – nem feltétlenül jól.

carrotmaxxing
Carrotmaxxing: bár a sárgarépa egészséges, az A-vitamint túl lehet adagolni
Forrás: Shutterstock

 

A trend május elején kapott szárnyra, amikor egy @SydneyPacce nevű felhasználó az X-en (korábban Twitter) posztolt egy képet hat doboz szeletelt sárgarépáról és egy Dr. Pepper italról, ezzel a szöveggel: „A barnulás túl drága lett. Ideje elkezdeni a carrotmaxxingot.”

Carrotmaxxing – A sürgősségin köhetsz ki

Kilenc nappal később azonban már aggasztó híreket közölt: „UPDATE: CARROTMAXXING SENT ME TO THE ER” – vagyis a sürgősségin kötött ki a mértéktelen répafogyasztás miatt. A sárgarépában található béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át. Mértékkel fogyasztva tehát hasznos, túladagolva viszont karotinémiát okozhat – ez az állapot sárgás-narancsos bőrszínnel jár, és ez nem minden. Az A-vitamin túladagolás tünetei lehetnek: Tünetei: fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ízületi fájdalmak, vesebántalmak. A problémát tovább súlyosbítja, ha valaki – mint ezt a TikTok-trend követői is tették – konzerv sárgarépát fogyasztanak, amelynek magas a sótartalma. A Harvard Medical School orvosai figyelmeztetnek: egyesek érzékenyebbek a nátriumra, így számukra különösen kockázatos lehet az ilyen étrend.

@SydneyPacce esete is ezt támasztja alá: a napi hat doboz sárgarépa több mint 5250 mg nátriumot jelentett – ez bőven meghaladja az American Heart Association által ajánlott 2300 mg-os napi határértéket, és messze túllépi az ideális 1500 mg-os szintet.

„Már így is szívproblémáim voltak, így a sárgarépában lévő sok nátrium valahogy a forgalomból, és enyhe szervi elégtelenség lépett fel nálam” – írta egy későbbi bejegyzésében, hozzátéve, hogy azóta már jobban van.

A dietetikusok is óvatosságra intenek: „A szervezet képes szabályozni a karotin A-vitaminná alakulását, így önmagában nem veszélyes” – mondta. „A gond inkább a párosítás: konzervzöldség, só, ezekből extrém mennyiség, és ehhez jön még az eltorzult testkép.“

A The Independent is beszámolt arról, hogy bár a cél a természetes ragyogás lenne, a végeredmény inkább elrettentő. Ahogy a trend nevében benne van, carrotmaxxing valóban egy túlzásba vitt valami, amivel nem teszünk jót az egészségünknek. 

 

Egy új tanulmány szerint demenciához vezet ez a hétköznapi, a középkorúak jeletős részét érintő problémaEmma Watson apja aggódik az új Harry Potter-sorozat gyerekszereplőiért: szerinte komoly veszélynek vannak kitéveMeghalt Rihanna édesapja: Ronald Fenty és az énekesnő kapcsolata nem volt felhőtlen


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.