100 éves lenne Kojak, azaz Telly Savalas – 10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál róla

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Universal Television/Universal Television -
Jóbarátok Telly Savalas Kojak Arisztotelész Jennifer Aniston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 21-én lenne 100 éves Telly Savalas, aki görög bevándorló gyermekéből lett amerikai háborús veterán, majd emlékezetes gonosztevők alakítója a mozivásznon, míg aztán Kojak felügyelő szerepével a csúcsra ért. Az alábbi érdekességeket pedig talán még te sem tudtad róla!

Sosem találnád ki, a Telly minek a becézése.

A mindkét ágon görög bevándorlók gyermekeként New Yorkban született színész hivatalos neve Aristotelis Tsavalas volt, vagyis a Telly tulajdonképpen nem más, mint a híres ókori görög filozófus, Arisztotelész nevének becézése.

Ő volt a Jóbarátok sztárjának keresztapja.


A közös görög származás és gyökerek is összekötötték őt John Aniston színésszel, aki az egyik legjobb barátja volt Savalasnak, így aztán örömmel vállalta el, hogy a kislányának keresztapja legyen. Ebből a kislányból pedig aztán sztárszínésznő lett: Jennifer Aniston.

100 éves lenne Kojak, azaz Telly Savalas Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Universal Television/Universal Television

Szolgált a második világháborúban.


Bevonult az amerikai hadseregbe, és katonai szolgálatot teljesített a második világháborúban, így aztán később az olyan filmek esetében, mint például a Kelly hősei, nem kellett messzire mennie a tapasztalatokért. Egy autós ütközés során meg is sérült, és több mint egy évig tartott a felépülése, ő maga pedig később sosem volt hajlandó beszélni a háborúról.

Traumatikus élményt szerzett vízimentőként.


Mielőtt híres színész lett volna, sokféle munkát kellett vállalnia, hogy meg tudjon élni valamiből. Volt például újságárus és vízimentő is, utóbbi munkakörben pedig olyan trauma érte, ami aztán egész életében végigkísérte: nem tudta megmenteni egy fuldokló életét.

A Biblia tette kopasszá.


Későn futott be, már 37 éves volt, amikor először kamerák előtt szerepelt. A kopaszodással már ekkoriban is küzdött, de a korai filmjeiben még némi hajjal látható. Akkor borotválta le a fejét először teljesen kopaszra, amikor A világ legszebb története – A Biblia című monumentális filmeposzban eljátszotta Poncius Pilátust, onnantól kezdve pedig ragaszkodott a kopaszsághoz, és ez lett a védjegye.

Akkor borotválta le a fejét először teljesen kopaszra, amikor A világ legszebb története – A Biblia című monumentális filmeposzban eljátszotta Poncius Pilátust Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc

A legtöbbször gonoszokat játszott.


Noha a hazai közönség leginkább az igazság bajnoka Kojak felügyelő szerepéből ismeri, de Savalas a színészi karrierje nagy részében főgonoszokat, bűnözőket, sokszor kimondottan szadista vagy pszichotikus karaktereket játszott, mint a nagy James Bond-ellenfél Blofeld, a már említett Pilátus, vagy épp az erőszaktevő Maggott A piszkos tizenkettőben.

A cigi miatt kellett neki a nyalóka.


A karrierjét a Kojak és a Marcus-Nelson gyilkosságok című tévéfilm, majd a belőle kinövő krimisorozat változtatta meg az 1970-es években. A szintén görög származásúra írt Kojak felügyelő szerepében állandóan nyalókázott, ez pedig onnan jött, hogy épp ekkoriban próbált meg leszokni a dohányzásról, és ez volt a pótszere.

A Kojak forgatása alatt próbált meg leszokni a dohányzásról Forrás: Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Kojak szerepe egy feleséget is hozott számára.


A Kojak sorozat forgatásán ismerkedett meg Julie Hovland utazó ügynökkel, akivel aztán élete végéig egy párt alkottak, és két gyerekük született. Ekkorra Savalas már túl volt két korábbi, sikertelen házasságon. Összesen hat gyereke született, akik közül három szintén színész lett.

A mama mellett lakott egy hotelben.


Az 1970-es évek közepén költözött be a Sheraton luxushotelbe, aztán ahol egészen élete végéig élt. Véleménye szerint túl sok gonddal jár egy saját lakás fenntartása, itt viszont napi 200 dollárért mindennel ellátták. Sőt, az édesanyját is odaköltöztette a hotelbe, néhány emelettel feljebb.

Profi szerencsejátékos volt.


Imádta a szerencsejátékokat, és pókerezni profi szinten tudott. Számos versenyen elindult a legmagasabb szintű Las Vegas-i tornákig, és a többségükről nyereséggel tért haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.