Egész életére rányomta bélyegét mentális betegsége, mégis világsztár lett belőle

Rene Russo
NORTHFOTO -
Díva Rene Russo színésznő bipoláris depresszió születésnap
Háromnegyed részben olasz, fűzőt kellett hordania kamaszkorában, teológiát is tanult, és a férje filmjeiben is brillírozott. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 70. születésnapját ünneplő sztárszínésznő, Rene Russo kapcsán.

Háromnegyed részben olasz

A Russo név nem véletlenül olaszos hangzású: a színésznő édesapja itáliai bevándorlók családjában született. De anyai oldalról is volt egy olasz származású nagypapája, ezen kívül némi német, angol és ír vér is folyik az ereiben.

Egyedül nevelte fel a gyári munkás édesanyja

Kétéves korában az apja elhagyta a családját, ezután az édesanyja egyedül nevelte őt és a nővérét. Eközben gyárban és bárpultosként dolgozva próbálta meg eltartani magukat.

Fűzőt kellett hordania kamaszkorában

Nagyon hirtelen nőtt meg kamaszkorában, emiatt pedig gerincferdülés alakult ki nála. Fűzőt kellett folyamatosan hordania, ez pedig a visszahúzódó természetével együtt állandó gúnyolódások céltáblájává tette az iskolában. Nem is fejezte be a középiskolát, a tizedik osztály után félbehagyta a tanulmányait.

Kontaktlencse-tesztelőként is dolgozott

A tanulmányai félbehagyása után mindenféle alkalmi munkákból próbálta meg eltartani magát, gyakran két állásban is dolgozott egyszerre. Árult frissítőket mozik bejáratánál, dolgozott étteremben hostessként és Disneylandben pénztárosként. Egy alkalommal még egy optikai vállalatnál is munkát vállalt, ahol kontaktlencséket kellett tesztelnie.

Egy Rolling Stones-koncerten fedezték fel

1972-ben egy Rolling Stones-koncerten figyelt fel rá John Crosby tehetségkutató ügynök, aki beajánlotta őt különböző modellügynökségekhez. Rövidesen hivatásos fotómodell lett belőle, aki a következő években a leghíresebb amerikai magazinok címlapjain pózolt.

Irodalmat és teológiát is tanult

30 éves kora felett már érezte, hogy a modellkarrierje kifáradóban van, és képezni kezdte magát. Az őt mindig is érdeklő irodalom és keresztény teológia terén is végzett tanulmányokat, de a későbbi karrierje szempontjából az bizonyult a fontosabbnak, hogy színészi leckéket is vett, majd elkezdett kis külvárosi színházakban szerepeket vállalni.

40 évesen lett belőle hollywoodi sztár

Az első kamerák előtti színészi munkáját a Sable című tévésorozatban kapta 1987-ben, a mozivásznon két évvel később debütált A nagy csapat révén. Igazi sztárrá a Halálos fegyver 3. tette, ennek bemutatójakor Russo már a 40. életévében járt.

Mentális problémával küzdött egész életében

2014-ben a Queen Latifah Show vendégeként árulta el, hogy bipoláris zavarral él együtt. Ez a mentális probléma végigkísérte az egész életét gyerekkora óta, de a megfelelő gyógyszerekkel már kordában tudja tartani.

Író a férje

1992 óta él házasságban Dan Gilroy oldalán, aki forgatókönyvíróként lett ismert olyan filmek révén, mint a Zuhanás, A Bourne-hagyaték, vagy az Andor sorozat, de egy ideje rendezőként is tevékenykedik. Utóbbi minőségében pedig a feleségének is munkát adott, az Éjjeli féregben például Russo karrierjének egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta.

Abbahagyta a színészkedést

Már négy éve, 2019-ben láthatták őt utoljára a nézők épp a férje által rendezett Bársony körfűrészben, valamint a Bosszúállók: Végjátékban. Azóta nem vállalt újabb színészi munkát, de hogy ez időleges szünet a részéről, vagy pedig végleges visszavonulás, arról nem tájékoztatta a nyilvánosságot.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.