Vissza az időben: ma már megdöbbenünk azon, hogy zajlott le a legelső Oscar-gála

Silent Film Star, Mary Pickford
Getty Images/Silent Film Star -
magyar siker Oscar-gála Oscar-díj
A legelső Oscar-gála teljesen más volt, mint manapság. Íme néhány érdekesség, amely azóta rég feledésbe merült. Lássuk hát, mi történt 1929. május 16-án!

A filmesek számára az egyik legnagyobb megtiszteltetés, ha jelölik őket az Oscar-díjra valamely kategóriában. A nyertesek kihirdetésének másodpercei előtt az izgatottság járja át a jelölteket, ez az a díj, amire mindannyian vágyak, ezért (is) dolgoznak szinte egész életükben. Manapság évek óta bevált módon épül fel az átadó, ami azonban nem mindig volt olyan, mint most. Cikkünkben a legelső Oscar-gálát idézzük fel. 

A legelső Oscar-díjakat 1929. május 16-án adták át a Los Angeles-i Roosvelt szálló Virágtermében, ahol körülbelül 300-an gyűltek össze egy visszafogott állófogadáson. Az est legelső házigazdája Douglas Fairbanks színész volt. A program vacsorával és a tánccal indult, majd miután mindenki jóllakott és kiszórakozta magát, átadták a díjakat. A rendkívüli esemény röpke 15 percig tartott.

A mai, modern korban csak a gálán derül ki, melyik kategóriában ki nyert, azonban régen ez teljesen másént működött. A gálaest előtt már hetekkel kihirdették a nyerteseket, így mindenki tudta, mire számíthat a nagy napon. Végül 1942-ben vette kezdetét a ma ismert szokás, miszerint a gála nyerteseinek kiléte a helyszínen derült ki. Erre a zártborítékos rendszert használják, mellyel fokozzák a jelöltek és nézők izgatottságát.

A legelső Oscar-gálán a díjakat összesen 12 kategóriában osztották ki, az egyes kategóriákban csak három, ritka esetben négy jelölt versenyzett.

 Már akkor is taroltak a magyarok, ugyanis a legtöbb jelölést a Fox Film gyártásában készült A hetedik mennyország című némafilm kapta, amelynek producere a stúdió magyar származású alapítója, William Fox volt. A film öt jelölésből hármat díjra váltott, elképesztő sikert arattak. 

L heure supreme
Forrás: AFP

A legjobb film kategória nyertese a Szárnyak (Wings) című produkció volt, melyet William Wellman rendezett. Érdekessége, hogy ez volt akkoriban a világ legköltségesebb filmje (9 millió dollár). A Virradat (Sunrise) című romantikus dráma, a Szárnyakkal együtt, szintén megkapta a legjobb filmért járó díjat – a produkció ma is egyike a filmipar legértékesebb alkotásainak.

A legjobb színésznek járó díjat a német származású Emil Jannings vihette haza, a legelső színésznői kategória nyertese pedig Janet Gaynord volt. 

Oscar 1929, Janet Gaynor
Douglas Fairbanks átadja Janet Gaynornak a legjobb színésznőnek járó első Oscar-díjat a Hetedik mennyországban, valamint az Utca angyalában és a Sunrise-ben végzett munkájáért az első Oscar-díjátadón
Forrás: GettyImages

Charlie Chaplin különdíjat kapott - eredetileg több kategóriában is jelölték: a legjobb színész, a legjobb forgatókönyvíró, a legjobb filmrendező kategóriákban is - ezt az elismerést később 1972-ben is megkaphatta. 

A történelem során azóta számos új kategóriát vezettek be, és a gála is sokkal hosszabb lett. A zártborítékos rendszer a mai napig működik, amely garantálja a mindig izgatott tekinteteket. 

A magyar jelölt, akiért pedig idén szurkolhatunk nem más, mint Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény Párák című film látánytervezője, a produkciós tervező James Price és Shona Heath társaságában nyerheti el az Oscar-díjat.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.