Ő Ryan Gosling kedvenc színésznője – 10 érdekesség a 30 éves Saoirse Ronanről

Saoirse Ronan
Tolga AKMEN / AFP - AFP
Saoirse Ronan színésznő érdekesség
Már 13 évesen Oscarra jelölték, Kate Winslettel tervezte meg a szexjeleneteit, és nem használja a közösségi médiát. 30 éves lett Hollywood egyik legtehetségesebb filmcsillaga, Saoirse Ronan.

Dupla identitással rendelkezik

New Yorkban született 1994. április 12-én, de ír szülőktől, akik hároméves korában vissza is költöztették a családot Írországba. Ott nőtt fel, és járt iskolákba, a filmes karrierje berobbanása óta viszont ismét sok időt tölt az Egyesült Államokban, egyaránt rendelkezik ír és amerikai állampolgársággal. Saját magát dupla identitásúnak tartja: írnek és mellette (nem amerikainak, hanem) New York-inak.

A szülei helyett lett sikeres színész

Mindkét szülője próbálkozott a színészettel, de sikertelenül. Az édesanyja még gyerekszínészként lépett fel a hazájában, az édesapja pedig New Yorkban próbálkozott vele, miután az írországi szegénység elől Amerikába költöztek át, ahol egy idő után illegálisan tartózkodtak. A színészi helyett azonban csak gyerekvigyázói, illetve építőmunkási és vendéglátós munkák jutottak nekik. A lányuk pályáját viszont annál jobban tudták terelgetni, és nagyon sokáig el is kísérték minden forgatására, hogy ne kerülhessen kellemetlen helyzetekbe.

Nem baj, ha nem tudod, hogyan kell kimondani a keresztnevét

A Saoirse ír keresztnév szabadságot jelent, és a helyes kiejtése folyamatos kihívást jelent a média képviselőinek és a mozinézőknek világszerte. De nincs azzal probléma, hogy ki-ki a saját verzióját használja, mert még maga a színésznő is többféleképpen ejti a nevét. Az eredeti, ír kiejtése a ’szír-sá’, de Hollywoodban a ’ször-sa’ terjedt el, és ott ő is így hivatkozik magára. Angliában pedig a ’szer-sá’ a nyerő

Atonement, 
Vágy és vezeklés
A világhírt a Vágy és vezeklés című angol romantikus történelmi dráma mellékszerepe hozta el számára
Forrás: Photo12 via AFP

Már 13 évesen Oscarra jelölték

A 2003-as Dublini doktorok tévésorozatban kapta az első színészi munkáját, a világhírt viszont a Vágy és vezeklés című angol romantikus történelmi dráma mellékszerepe hozta el számára 2007-ben. Mindössze 13 évesen Oscarra jelölték, amit azóta már többször is megismételt a fiatal kora ellenére. A 2015-ös Brooklynnal ő lett minden idők második legfiatalabb színésznője (Angela Lansbury mögött), aki két Oscar-jelölést is kapott, a 2017-es Lady Birddel pedig szintén minden idők második legfiatalabbja (Jennifer Lawrence mögött), aki hármat.

Nem gondolnád, mi mindent tanult meg a filmjei kedvéért

Híres arról, hogy milyen maximalista módon készül fel a szerepeire, és képezi ki magát. A Byzantium című vámpíros filmjének egyik jelenete kedvéért megtanult zongorázni, a Két királynőben játszott karaktere miatt franciául, noha a filmben csak néhányszor szólal meg ezen a nyelven. A Hanna bérgyilkosmozira való felékszülés jegyében pedig a harcművészeteket és közelharcot tanult ki komoly szinten.

Ő Ryan Gosling kedvenc színésznője

Hollywood jelenlegi talán első számú férfisztárja már többször nyilatkozott róla szuperlatívuszokban, többek között olyanokat is mondva, mint hogy „zseni”, „mester”, „jobb színésszé tett”, és „minden tekintetben felettem áll a színészi képességek terén”. Ezek után nem csoda, hogy Gosling a saját maga által rendezett Lost River női főszerepére is Ronant kérte fel, sőt egyenesen rá írta a szerepet.

Lost River film 
Saoirse Ronan
Gosling a saját maga által rendezett Lost River női főszerepére is Ronant kérte fel, sőt egyenesen rá írta a szerepet
Forrás: Photo12 via AFP/Cinema

Négylaki életet él

A Két királynő forgatásán jöttek össze Jack Lowden skót színésszel, akivel azóta is egy párt alkotnak. Az idejüket négy ország között osztják meg: a skóciai és írországi családi otthonok mellett Londonban és Amerikában is tartanak fent lakást.

Scotland's Premiere Of Mary Queen Of Scots
Saoirse Ronan Jack Lowden
A Két királynő forgatásán jöttek össze Jack Lowden skót színésszel, akivel azóta is egy párt alkotnak
Forrás: Getty Images/Duncan McGlynn

Kate Winslettel tervezte meg a szexjeleneteit

A 2020-as Ammonite-ban Kate Winslet oldalán játszott egy híres női szerelmet elmesélő történelmi filmben. A két színésznő nem csak a kamerák előtt állt közeli kapcsolatban egymással, de abban is szorosan együttműködtek, hogy mi kerülhessen oda: maguk tervezték meg a szexjeleneteiket, így téve még hitelesebbé azokat.

AMMONITE film
Saoirse Ronan and Kate Winslet
Ammonite-ban Kate Winslet oldalán játszott egy híres női szerelmet elmesélő történelmi filmben
Forrás:  Profimedia

Nem használja a közösségi médiát

Igyekszik távol tartani magát a közösségi média pörgésétől és nyomásától. „Nem nekem való. Megértem, hogy zenészek vagy közszereplők miért használják a maguk népszerűsítésére, de én nem tudok mit népszerűsíteni. Amikor én nyilvánosan szerepelek, az sosem én magam vagyok, hiszen színészkedem.” – nyilatkozta erről.

Fegyelmezési gondjai támadnak

The Outrun film
Saoirse Ronan
The Outrun címmel most fut fesztiválkörutat a legújabb szereplése
Forrás: IMDb

A hazai mozinézők legutóbb a 2022-es Ecc, pecc, ki lehetsz?-ben láthatták őt, de azóta bemutatták a Foe című filmjét is, The Outrun címmel pedig most fut fesztiválkörutat a legújabb szereplése. A következő két filmje igazi csemegének ígérkezik: a kultrendező Steve McQueen irányításával London háborús bombázásban menekül (Blitz), a Bad Applesben pedig egy olyan tanárnőt alakít, aki a fegyelmezési gondjaira radikális megoldást választ, láncreakciót indítva el ezzel.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.