Kopasz színésznők: ők azok, akik egy szerep kedvéért megváltak hajkoronájuktól

MOVIE
Mad Max 4  |
Charlize Theron
NORTHFOTO/Prod DB © Warner Bros - T.C.D / VISUAL Press Agency
hollywood Furiosa színésznő kopasz
Május 23-án érkezik a hazai mozikba a Furiosa: Történet a Mad Maxből című szuperprodukció, ami a címszereplő eredettörténetét meséli el. Őt korábban úgy ismertük meg, hogy kopasz volt, ahogyan a listánk többi, emblematikus mozis hősnőjét is.

A kopasz Ripley (Sigourney Weaver) - A végső megoldás: Halál (1992)

„Előhozza a színészek arcát, és kiemeli a karakterek sebezhetőségét” – nyilatkozta Sigourney Weaver a filmes kopaszságról, és ő aztán tudta, miről beszél. A híres-neves Alien-filmek harmadik részében a modern női akcióhősnők prototípusa, Ripley az ő alakításában, egy börtönbolygón kopasz fejjel került minden korábbinál közel a mitikus szörnyhöz.

 

Jordan O’Neill (Demi Moore) - G. I. Jane (1997)

A kilencvenes évek második felében Demi Moore épp az egyik legnagyobb aktuális szexszimbólumnak számított, így aztán óriási felhördülést váltott ki, amikor leborotválta a fejét Ridley Scott katonás filmjéért. De ez is volt a cél, hiszen a filmbeli karaktere éppúgy nem szeretné, hogy a nőisége miatt ítéljék meg a legkeményebb szakmai kihívások közepette.

 

Philippa Paccard (Cate Blanchett) - A gyilkosok is a mennyországba mennek (2002)

Cate Blanchett mindig is szeretett játszani a külsejével a magánéletben és a szerepeiben is, sőt kopasz sem filmben lett először.  Egy igazságtalanul elítélt özvegy tanárnő menekülésének sztorija kedvéért a kamerák előtt is megvált a frizurájától, és nem bánta meg: „Annyira felszabadító érzés leborotválni a hajamat! Muszáj volt egyszer egy filmben is kipróbálni, de magamtól is megteszem időnként” – nyilatkozta a színésznő.
 

 

Evey Hammond (Natalie Portman) - V mint vérbosszú (2005)

Minden idők talán leghíresebb női kopaszsága a filmvásznon Natalie Portmanhez fűződik, akit a disztópikus jövőben játszódó V mint vérbosszúban büntetésből fosztanak meg a hajától, de ő ezt másképp élte meg: „Régóta ki akartam próbálni, hogy milyen kopaszon, így ez a film kiváló ürügyet adott hozzá. Segített megszabadulni a női hiúságom egy részétől.” Portman kopaszsága olyan híressé vált, hogy még egy zenekar is alakult Natalie Portman’s Shaved Head (Natalie Portman Kopasz Feje) névvel.
 

 

Nebula (Karen Gillan) - A galaxis őrzői-filmek (2014-)

A vörös hajú, skót színésznő Karen Gillan szinte teljesen felismerhetetlen kék színű kiborgként A galaxis őrzőinek csapatában. A forgatásokon nem csak a haja, de a sminkje elkészítése is külön feladat. Mivel a Marvel-szuperhősfilmekben rendszeresen visszatér Nebula, ezért csak az első rész kedvéért borotválta simára a fejét, később már egyéb technikákkal oldották meg a kopaszságát.
 

 

Ősmágus (Tilda Swinton) - Doctor Strange (2016)

A képregényekben még egy ázsiai férfialak volt az idő manipulálására is képes bölcs tanító Ősmágus, így lett is némi felzúdulás, amikor egy európai színésznő alakította őt a filmváltozatban, de a kopaszság maradt. Tilda Swinton androgün, kortalan kisugárzása ráadásul pont passzol a figurához, és még a hajtalansás is jól állt neki.
 

 

Furiosa (Charlize Theron, Anya Taylor-Joy) – Mad Max – A harag útja (2015), Furiosa: Történet a Mad Maxből (2024)

„Nagyon ajánlom. Minden nőnek ki kéne próbálnia egyszer” – mondta Charlize Theron a kopaszságról, miután leborotválta a fejét a posztapokaliptikus akciófilm Mad Max: A harag útja kedvéért. Pedig a forgatókönyvben még hosszú hajjal szerepelt az általa alakított Furiosa, de a színésznő ötlete nyomán vagányabb külsőt kölcsönöztek neki az alkotók. Az ebben a hónapban a mozikba érkező előzményfilmben már Anya Taylor-Joy játssza el a figurát, és annak is tanúi lehetünk, hogyan születik meg a figura ikonikussá vált külseje.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.