Egy kislányról nevezték el a Linda című sorozatot

Fotó: Polyak Attila - Origo -
Linda (sorozat) sorozat kislány Görbe Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csak kevesen tudják, de alapvetően egy kislány keresztneve adta az ötletet a Linda tévésorozat címadásakor.

A 80-as évek egyik legkedveltebb sorozata volt a Linda. Akkoriban Magyarországon nagyon ritka keresztnévnek számított ez, és a Görbe Nóra alakította karaktert először Katának akarták elnevezni. Aztán a rendezőnek, Gát Györgynek megtetszett a producer, Gerő Péter kislányának keresztneve.

Görbe Nóra, a Linda sorozat főszereplője Fotó: Polyak Attila - Origo

A hetvenes-nyolcvanas években a Linda név nagyon ritka volt itthon, a kislányomnak mi is eredetileg a Dóra nevet néztük ki. Aztán egy barátom feleségének Kanadában élő testvére Budapestre látogatott, és annyira megnyerő személyiség volt, hogy a feleségemmel úgy döntöttünk, ezt a nőies, ugyanakkor bájos nevet adjuk a lányunknak. Ez 1974-ben történt. A lényegre kanyarodva: éveken át dolgoztam Gát Gyurival a Magyar Televízió drámai osztályán, több közös filmet készítettünk és kiváló barátok voltunk. Ő jött oda hozzám egyszer, hogy „elkérné" a lányom keresztnevét, mert annyira passzolna a sorozathoz. Örömmel mondtam igent!" – idézi Gerő Péter szavait az Újságmúzeum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.