Az Egyesült Államok gasztronómiája nagyon változatos, hiszen a bevándorlók mind-mind magukkal hozták gasztrokultúrájukat, fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Így van ez természetesen a desszertek terén is.

Az amerikai sütemények, amelyeket lehetőségem volt megkóstolni, a mexikói, az olasz és a francia desszertek tökéletes egyvelege. Az egyik nagy kedvencem a mexikói churros, mely egy fánktésztából készült desszert, fahéjjal és cukorral, amit szinte minden sarkon lehetett kapni, akármerre is jártunk. Ráadásul, hogy felejthetetlen legyen, forró, olvasztott csokit adnak hozzá.

Az amerikaik nagy kedvence a fánkForrás: Marton Adrienn

A francia édességek messze földön híresek, így nem csoda, hogy Amerikában lépten nyomon találkozni lehet velük. Az éclair fánk, a mille-feuille, vagyis a franciák krémese, a nálunk is népszerű macaron vagy a tarte citron meringuée, a citromtorta tojáshabbal a tetején is mind-mind megtalálható itt. Egyszerűen imádják a francia konyhát.

Az olasz édességek közül a tiramisu, profiterol, olasz citromtorta és panna cotta a legnépszerűbbek. Az amerikaiak amúgy is szeretik az olasz ételeket, bár néha kicsit „újragondolják", ami nem feltétlenül felel meg az olasz gasztronómiai hagyományoknak. Gondoljunk csak a pizzaimádatukra, ami korántsem hasonlít az ismert, hajszálvékony tésztájú változatokhoz.

Miután azonban beléptem, és láttam, milyen bőséges a választék, cseppet sem tiltakoztam továbbForrás: Marton Adrienn

Az amerikaiak nagy kedvence a hamburger és a fánk.

Ez utóbbit tényleg olyan imádat veszi körül, amin én is megdöbbentem. Grecia Parra, mexikói barátnőm, akivel Kaliforniában a Splendid Chefs privát séf közvetítő céget vezettük, egyszer elvitt a híres Dunkin Donuts fánkozóba. Nem vagyok nagyon édesszájú, így először picit szkeptikus voltam. Miután azonban beléptem, és láttam, milyen bőséges a választék, cseppet sem tiltakoztam tovább.

Az alkoholostól a pisztáciáson át a marshmallow-val gazdagon megszórt fánkokon át minden íz fellelhető itt. Ahogy megkóstoltam, egyből rendeltem a következőt, majd az az utánit, és az összes nagyon ízlett!

A francia édességek messze földön híresekForrás: Marton Adrienn

Én mindenesetre figyelek arra, hogy a desszertjeim mindig egészséges alapanyagból készüljenek, de ez a kulináris kalandozás is nagy élmény volt.