A thai konyha a legkedveltebb az ázsiai régió konyhái közül. Ennek oka az ételek harmonikus ízében és fűszerezésében rejlik. Nekem is a kedvenceim közé tartozik, így egy kicsit kutakodtam, mitől is olyan különlegesek és magával ragadóak a thai fogások.

Az ételeikben egyszerre van jelen 5 íz: az édes, a sós, a savanyú, a fűszeres és a kissé kesernyés ízvilág. Az ízek kavalkádja mégis tökéletes harmóniában van egymással, és sosem érzi az ember, hogy valamiből túl sok lenne.

Ez az egyik titka, hogy a thai finomságok annyira fenségesek.

Minőségi, helyi alapanyagokból dolgoznak, amit aztán friss fűszerekkel ízesítenekForrás: Marton Adrienn

Minőségi, helyi alapanyagokból dolgoznak, amit aztán friss fűszerekkel ízesítenek. Előszeretettel készítenek tengeri halakból ételeket, amit azután tengeri fűszernövényekkel ízesítenek. A legtöbbször párolják az ételeket, de nagyon szeretik a grillezést és a sütést is. A kínaiaknak hála egy idő után megjelent a wok, és ezzel egy időben az olajban sült fogások is.

A thaiok számára az étkezés fontos dolog, így nem szeretnek egyedül enni. Úgy tartják, hogy ez balszerencsét jelent, éppen ezért a legtöbbször igazi sokaság gyűlik össze egy-egy asztalnál, ahol megosztják egymással a fogásokat. A thai ételek leginkább kis adagokban készülnek, így többféle finomságból csipegethetünk egyszerre.

A thai ételek leginkább kis adagokban készülnek, így többféle finomságból csipegethetünk egyszerreForrás: Marton Adrienn

A rizs minden étkezés szerves részét képezi. Régiótól függ, hogy milyen fajtájú köretet szolgálnak fel belőle. Míg valahol a ragacsos változat a jellemző, addig másutt a hosszú szemű, illatos jázmin rizs a kedveltebb. Előbbiből sokszor készítenek desszertet is, nekem az egyik nagy kedvencem a mangós ragacsos rizs, amit itthon rendszeresen készítek a családomnak.

A leggyakrabban használt fűszerek a chili, a galanga gyökér, a lime, a citromfű, a curry és a koriander. A thai curry merőben más az indiaitól, hiszen Thaiföldön inkább az említett fűszerek dominálnak. Ezeket keverik össze kókusztejjel, majd adják hozzá az ételekhez.

A leggyakrabban használt fűszerek a chili, a galanga gyökér, a lime, a citromfű, a curry és a korianderForrás: Marton Adrienn

A helyben termett zöldségek közül a legtöbbet használt hozzávaló a kínai kel, a különböző gombák és a szójababcsíra. Emellett ugye egy thai fogás szinte elképzelhetetlen kókusztejes ízvilág nélkül.
Míg a kínai konyhában a szójaszósz a legfontosabb eleme a fűszerezésnek, addig a thai konyhában a halszósz. Emellett nagyon népszerű a sós osztrigaszósz, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak, de kiválóan passzol a zöldségekhez is. Egy igazi thai étteremben minden asztalon ott pihen egy Sri Racha szósz, ami mostanra már az egész világon hatalmas népszerűségnek örvend. Chili, ecet, fokhagyma, só és cukor tökéletes keveréke, ami csípősségével bámulatosan kihozza az ételek ízét.
Thaiföldön tett utazásom során volt szerencsém megtapasztalni személyesen is a helyi konyha különlegességeit.

A helyben termett zöldségek közül a legtöbbet használt hozzávalók a különböző gombákForrás: Marton Adrienn

Az odafigyelés, a sok-sok előkészület és az ízek harmóniája teszi olyan egyedivé és szerethetővé a konyhájukat. Nekem a kedvencem lett, és igyekszem minél több receptet elsajátítani és elkészíteni a családomnak is.