privát séf Ciprus gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei nyár igazán különlegesre sikerült. Mindig is Mallorca szerelmese voltam, ezért mindenképp szerettem volna kettesben oda elutazni Edvinnel. Nálunk már bevált szokás, hogy a nagy családi nyaralás mellett szakítunk időt arra is, hogy csak mi ketten romantikázzunk valamerre. Idén Cipruson, Ayia Nappa-n voltunk a gyerekekkel, ami annyira magával ragadott minket, hogy Mallorca helyett inkább ide tértünk vissza kettesben.

A varázslatosan kék tenger, a pezsgő „karibi hangulat” és a gasztronómia sokszínűsége jellemzi leginkább a helyet. Fehér homokos partjával a Nissi Beach hamar a kedvencünk lett, hiszen a természet csodálatos valójában látható itt. Igazi földi paradicsom, egy ízig-vérig romantikus helyszín, ahol teljesen ki tudtunk kapcsolódni Edvinnel.

Marton Adrienn és Edvin Marton a varázslatos Cipruson nyaraltak Forrás: Marton Adrienn

Szokásunkhoz híven minden este kulináris kalandozásra indultunk. A görög konyhát kifejezetten szeretjük, Cipruson pedig ugyanúgy jelen vannak az olyan autentikus görög ételek, mint a tzatziki, a souvlaki és a moussaka A ciprusi konyha javarészt mediterrán jellegű, különlegessége a közel-keleti konyha fűszereiben rejlik. Legjellegzetesebb, legismertebb ételük a meze, amelyből kétféle változat létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze).

A ciprusi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajt, a kefte (húsgombócok), a ciprusi édességekból pedig a karidaki (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle) a legismertebb és mindenképpen érdemes mindent megkóstolni.

Cipruson nehéz ellenállni a friss és lédús gyümölcsöknek Forrás: Marton Adrienn

Egyik este a Potamos elnevezésű étteremben jártunk, ami a kikötő mellett, egy nagyon hangulatos helyen volt. Az aznap fogott halak frissen kerülnek a konyhára, majd a grill lapra, így elképesztő ízélményt nyújtott minden egyes fogás. Természetesen a kedvencem a tzatziki itt sem maradt ki, mert ez a krémes, lágy előétel számomra egy teljes körettel is felér. Krumpli és rizs helyett, már rutinosan ezt kértem a főfogások mellé.

Másik nagy kedvencem a csirkés souvlaki volt, ami azért is nagy szó, mert sosem voltam egy nagy csirkehús kedvelő, de ebben a formában napi szinten tudnám enni. Szaftos, omlós, és a pálcikás megoldásnak hála később hűl ki, hiszen melegen tartják egymást a húsdarabok.

A ciprusi konyha javarészt mediterrán jellegű, különlegessége a közel-keleti konyha fűszereiben rejlik Forrás: Marton Adrienn

Cipruson a sok helyi étterem mellett a nemzetközi konyha is szerephez jut: a polinéz, az ázsiai, az olasz és az indiai ízek is fellelhetőek a sokszínűség jegyében.

Egyik nap egy olyan ázsiai helyen jártunk, ahol – meg merem kockáztatni – finomabbat ettünk, mint az ázsiai utazásunkon.

Az ázsiai séfek - a minőségre való precíz törekvésük mellett - nem csak autentikus ételeket készítettek, hanem bátran nyitottak az új dolgok irányába is, hogy kielégítsék az idelátogató gasztroturisták igényeit is. Minőségi ételek, elképesztő ízek, megéri kicsit elkalandozni a nemzetközi gasztronómiában is. Még egy helyre biztosan szeretnénk elmenni, hiszen több követőm is ajánlotta a Sage nevű éttermet, amiről ígérem, beszámolok nektek is!

Összességében elmondhatom, hogy teljesen beleszerettünk a helybe, így jövőre is szeretnénk eljutni ide. A görög emberek határtalan kedvessége és vendégszeretete, a kultúrájuk és az élethez való vidám, pozitív felfogásuk elragadott. Ciprus a szívünkbe lopta magát!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.