privát séf Ciprus gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei nyár igazán különlegesre sikerült. Mindig is Mallorca szerelmese voltam, ezért mindenképp szerettem volna kettesben oda elutazni Edvinnel. Nálunk már bevált szokás, hogy a nagy családi nyaralás mellett szakítunk időt arra is, hogy csak mi ketten romantikázzunk valamerre. Idén Cipruson, Ayia Nappa-n voltunk a gyerekekkel, ami annyira magával ragadott minket, hogy Mallorca helyett inkább ide tértünk vissza kettesben.

A varázslatosan kék tenger, a pezsgő „karibi hangulat” és a gasztronómia sokszínűsége jellemzi leginkább a helyet. Fehér homokos partjával a Nissi Beach hamar a kedvencünk lett, hiszen a természet csodálatos valójában látható itt. Igazi földi paradicsom, egy ízig-vérig romantikus helyszín, ahol teljesen ki tudtunk kapcsolódni Edvinnel.

Marton Adrienn és Edvin Marton a varázslatos Cipruson nyaraltak Forrás: Marton Adrienn

Szokásunkhoz híven minden este kulináris kalandozásra indultunk. A görög konyhát kifejezetten szeretjük, Cipruson pedig ugyanúgy jelen vannak az olyan autentikus görög ételek, mint a tzatziki, a souvlaki és a moussaka A ciprusi konyha javarészt mediterrán jellegű, különlegessége a közel-keleti konyha fűszereiben rejlik. Legjellegzetesebb, legismertebb ételük a meze, amelyből kétféle változat létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze).

A ciprusi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajt, a kefte (húsgombócok), a ciprusi édességekból pedig a karidaki (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle) a legismertebb és mindenképpen érdemes mindent megkóstolni.

Cipruson nehéz ellenállni a friss és lédús gyümölcsöknek Forrás: Marton Adrienn

Egyik este a Potamos elnevezésű étteremben jártunk, ami a kikötő mellett, egy nagyon hangulatos helyen volt. Az aznap fogott halak frissen kerülnek a konyhára, majd a grill lapra, így elképesztő ízélményt nyújtott minden egyes fogás. Természetesen a kedvencem a tzatziki itt sem maradt ki, mert ez a krémes, lágy előétel számomra egy teljes körettel is felér. Krumpli és rizs helyett, már rutinosan ezt kértem a főfogások mellé.

Másik nagy kedvencem a csirkés souvlaki volt, ami azért is nagy szó, mert sosem voltam egy nagy csirkehús kedvelő, de ebben a formában napi szinten tudnám enni. Szaftos, omlós, és a pálcikás megoldásnak hála később hűl ki, hiszen melegen tartják egymást a húsdarabok.

A ciprusi konyha javarészt mediterrán jellegű, különlegessége a közel-keleti konyha fűszereiben rejlik Forrás: Marton Adrienn

Cipruson a sok helyi étterem mellett a nemzetközi konyha is szerephez jut: a polinéz, az ázsiai, az olasz és az indiai ízek is fellelhetőek a sokszínűség jegyében.

Egyik nap egy olyan ázsiai helyen jártunk, ahol – meg merem kockáztatni – finomabbat ettünk, mint az ázsiai utazásunkon.

Az ázsiai séfek - a minőségre való precíz törekvésük mellett - nem csak autentikus ételeket készítettek, hanem bátran nyitottak az új dolgok irányába is, hogy kielégítsék az idelátogató gasztroturisták igényeit is. Minőségi ételek, elképesztő ízek, megéri kicsit elkalandozni a nemzetközi gasztronómiában is. Még egy helyre biztosan szeretnénk elmenni, hiszen több követőm is ajánlotta a Sage nevű éttermet, amiről ígérem, beszámolok nektek is!

Összességében elmondhatom, hogy teljesen beleszerettünk a helybe, így jövőre is szeretnénk eljutni ide. A görög emberek határtalan kedvessége és vendégszeretete, a kultúrájuk és az élethez való vidám, pozitív felfogásuk elragadott. Ciprus a szívünkbe lopta magát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.