Öreg anya, nem vén anya?! - Terézanyu írása

terhesség Rácz Zsuzsa szülés anya gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne szépítsük: biológiailag kódolva van az, hogy egy nőnek mikor kell gyereket szülnie. Azzal együtt, hogy társadalmi elvárás a mennyiség is. Darabra. Ha ennek egy nő nem tud megfelelni, vagy sokáig vár a gyerekvállalással - akkor magára vessen. Pedig manapság egyre később szülünk, vagy ami még rosszabb: egyáltalán nem szülünk. Miért? Rácz Zsuzsa heti jegyzete.

- Jaj, de gyönyörű gyerek! - Erre elolvadok, de rögvest jön a hidegzuhany: - Csak ez az egy van? Jaj, de kár...! Ilyenkor ordítanék, hogy nem vagyok még öreg, ha véletlenül kialszom magam, akár fél évet is letagadhatok a meglévő 39-ből. Ne tessék temetni, én még akarok gyereket szülni!

A nők többsége ma már 30 fölött (28 az átlagkorhatár) vállalja első gyermekét. Sőt, az utóbbi negyedévben egyenesen a 35 fölöttiek a legelszántabbak, mert az újszülöttek többségének az anyukája elmúlt 35 éves.

Na, ugye! Az őszülő szülő nem vén anya még. A későn szülés, annak egészségügyi kockázatai és várható társadalmi hatásai a múlt héten téma volt a Budapesten rendezett "Európa a családokért, a családok Európáért" című EU-konferencián is, hiszen egész Európa-szerte általános jelenség az, hogy a nők egyre később szülnek.

Mit is jelent későn szülni?

Szerinted mikor érdemes munkába állni egy kisgyerek mellett?









Thinkstock
Thinkstock

Európában az átlagéletkor - különösen a nőké - már a nyolcvanat is meghaladja több országban, és még emelkedőben van. Ez azt jelenti, hogy az ember teljes életpályája is átalakul fokozatosan: ahogyan kitolódik a kamaszkor - a mai húszas éveikben járó fiatalok sokáig tanulnak és élnek együtt a szüleikkel -, úgy nyilván minden más életszakasz is tolódik.

Másrészt alapigazság, hogy egy nemzet gyermekvállalási hajlandóságát leginkább az inspirálja, ha a körülmények biztonságosak és kiszámíthatóak. Nálunk az elmúlt húsz évre ezek a jelzők nem érvényesek.

Ha nem minden működik jól a családi életetekben, kérjetek bátran tanácsot Regős Judit szakértőnktől!








Thinkstock
Thinkstock

De nem az. A statisztikák fényesen bizonyítják, hogy a többség, bár több gyereket szeretne, végül addig halasztgatja a gyerekvállalást, míg lekésik róla. Mert előbb diploma kell, aztán biztos (haha) állás, stabil (haha) egzisztencia, saját lakás. Mindezek megteremtése hosszú folyamat, sőt, sokak számára lehetetlen is. De melyik, gyereket akaró pár ne szeretné mindezt megteremteni az utód érdekében?! A mostani húszasok, harmincasok a szüleiktől nem leshették el, hogyan kell ezt csinálni, ezért kénytelenek maguk kitaposni az új utat.

Csakhogy így a tervezett gyermekeknek - nálunk! - csupán a fele születik meg. Minden második vágyott gyermek nem jön világra. Én azt tapasztalom a saját bőrömön, hogy későn is jó szülni, ha már így alakult.

Még Te sem találtad meg azt a férfit, akinek gyerekt szülnél? Nem vagy egyedül! Nézd meg sorozatunkat!



nehéz jó társat, jó apát találni







Thinkstock
Thinkstock

Ráadásul a 45 éveseket már a HR-esek is a "hanyatló" kategóriába sorolják, a kisgyerekes negyven pluszosokat pedig nem is tudom, hova. Talán a "fél lábbal a sírban" rubrikába. De egy nő 45-50 évesen még ereje teljében van, a tapasztalatait és tudását tekintve is csúcsformában lehet. Mégsem kapkodnak az ötvenesekért a munkaerőpiacon.

Pedig ha én végigcsinálok még egy várandósságot és szülést, és megszervezem két gyerekkel a mindennapjainkat, akkor olyan feketeöves projektmenedzser leszek, hogy ihaj. Szóval később jobb szülni, vagy korábban?

Sajnos az én generációmnak nem sok választása maradt, mivel a harmincas nők 43%-a (!) még gyermektelen. Egyrészt érdemes szembenézni azzal, hogy egy részüknek már nem is lesz. Biztos vagyok abban, hogy sokkal többen szeretnének - a statisztikák is ezt bizonyítják -, mint ahányuknak végül megadatik az anyaság kiváltsága, és amit soha nem szoktunk emlegetni, igen, a terhe is.

Másrészt azzal is érdemes szembenézni, hogy a nők lehetőségei is megváltoztak: igenis létezik olyan, hogy valaki úgy véli, neki gyermek nélkül kerek az élete. Még ma is nagyon könnyen elítélik azt a nőt, aki így dönt (miközben persze soha nem tudhatjuk, milyen - gyakran tragikus - ok áll a döntése mögött), mert a legkönnyebb ujjal mutogatni a szinglikre.

Pedig olyan horderejű változások zajlanak társadalmunkban, hogy ember legyen a talpán, aki egyetlen életben képes megvalósítani mindent, amit szeretne.

Az EU kommunikációjában egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy támogatni kell a nőket, ahelyett, hogy azzal a felszólító mondattal nyomasztjuk őket, hogy: szüljetek, mert elfogyunk!

Ha a szándék nem rekedne meg a politikai szólamok szintjén, és érdemi támogatást kapnának a nők (és persze a férfiak is!) abban, hogy tervezhetőbb és biztonságosabb legyen az életpályájuk (pl: részmunkaidő, job-sharing, kisgyerekesek pozitív diszkriminációja), akkor talán többen jutnának el oda, ahova én is: jobb később, mint soha. Szülni is.

Tippünk: www.terezanyu.hu
Itt barátkozhatsz Terézanyuval!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Tippünk: Randizz az interneten!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.