földönkívüliek rejtély Peru ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A perui Inka-völgy talánya közel 100 éve foglalkoztatja az embereket. A Life.huezért a rejtély nyomába eredt, hogy minél többet eláruljon neked a különleges Nazca-vonalakról.

1927-ben Peruban helyi régészek hívták fel a világ figyelmét az Inka-völgyben található vonalakra. Bár a Nazca-alakzatokat már a spanyol hódítók is említették feljegyzéseikben, az emberek mégis legendának vélték létezésüket mindaddig, amíg Julio Cesar Tello és tanítványa, Toribio Majia Xesspe nem tárta a tudós világ elé a furcsa jelenséget. Vajon kik és miért, legfőképpen pedig hogyan készítették ezeket a hatalmas ábrákat?

Thinkstock
Thinkstock

Egy eltűnt civilizáció nyomában

A Nazca-rajzok Peruban, az Andok és a Csendes-óceán közötti területen helyezkednek el, és az alkotásokról nem túlzás azt állítani, hogy monumentálisak. A 37 mérföld hosszú és 15 mérföld széles területen a földről nézve csupán vonalakat lát az ember, de a levegőből lepillantva lenyűgöző geometriai ábrák, növények, állatok, embertestű, de állatfejű mitikus lények rajzolódnak ki a sivatagos vidékből.

Bár a Nazca-vonalak "lelőhelye" az Inka-völgy, a rejtélyes ábráknak semmi köze a híres néphez: a régészek szerint a nazcák készítették az ábrázolásokat. Ahogy a vonalaikról, úgy az egykori dél-amerikai civilizációról sem tudunk sokat. A Nazca birodalom időszámításunk előtt 200 körül élte aranykorát, majd a kultúra időszámításunk szerint 650 körül tűnt el - egyelőre a kutatók is csak találgatnak, hogy miért.

Mi lehetett az ábrák célja?

A levegőből majmok, lámák, emberek, fák, virágok, egyenes szakaszok (a leghosszabb 9 mérföld hosszú), spirálok, körök, háromszögek és trapézok hálózzák be a földet, úgy tűnik, teljes összevisszaságban. A régészek vélekedése szerint a Nazca-vonalak jól kidolgozott rendszer alapján készültek, de hogy pontosan mi lehetett a céljuk, az egyelőre megfejtésre vár. A legvalószínűbb feltevés szerint a vonalak vízlelő helyeket jelölnek vagy a nazca istenekhez vezető utat jelölték ki a hívők számára, esetleg az itt élők az égiek felé ilyen módon akarták kifejezni a tiszteletüket.

A bizarr elméleteiről ismert svájci író, Erich von Däniken véleménye szerint a félig ember, félig állat lények "marslakók", míg a geometriai ábrák útjelzők, ufó-leszállópályák. Nem ő az egyetlen, aki szerint a Nazca-vonalak megalkotása túl nagy falat lett volna az itt élt emberek számára: egyes ufókutatók a Nazca-ábrákkal próbálják bizonyítani, hogy jártak idegenek a Földön.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan készülhettek?

Egy biztos, zseniális találékonyság kellett a megalkotásukhoz, mert a Nazca-vonalak több mint 2000 éve kanyarognak a perui sivatagban. A nazcák civilizációja - a kutatók szerint - nem volt elég fejlett ahhoz, hogy az ábrákat az emberek elkészítsék. Néhányan úgy vélekednek, hogy a nazcák különleges földmérési ismeretek birtokában voltak, mások szerint azonban ez lehetetlen, ezeket a vonalakat "külső irányítás" nélkül nem alakíthatták volna ki a fennsíkon.

A Nazca-vonalak rejtélye máig megoldatlan. Csak a régészeken és más kutatókon múlik, hogy pontot (vagy felkiáltójelet) tesznek-e a mindannyiunkat foglalkoztató kérdés végére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.