Természetes immunerősítők - gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség immunerősítés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szokásosnál hidegebb, csapadékosabb időjárás miatt a legtöbben már túl vannak az ősz első megfázásán. Hogy ne kapj el újabb kórokozókat, erősítsd az immunrendszered a természet segítségével!

C-vitaminbombák

Alapvetően azok a természetes ételek hatnak jól, melyeknek magas a cink-folsav, illetve C-vitamintartalma. Ez utóbbit nem véletlenül emlegetik annyit, még a hidegtűrő képességünket is javítja amellett, hogy növeli a fizikai terhelhetőséget, és segíti a szintén fontos vas felszívódását. Érdemes csipkebogyó és acerola tartalmú étrendkiegészítők után nézni, illetve jó nagy adagokat enni a C-vitaminban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből.

A kivi kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt mindenképpen ajánlott: két gyümölcs csak kilencven kalória, de akár egész napi vitaminszükségletünket fedezheti. Ugyanígy segíthet a grapefruit is, melynek a magjából készített oldat is kifejezetten vírus- és baktériumölő hatású. Maga a gyümölcshús gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, így segíthet megelőzni a betegségek kialakulását. Ha nem szereted az ízét, kifacsart levét narancsléhez adva finom italt kapsz.
Zöldségek közül a paprika és a brokkoli emelhető ki, előbbi hazánkban is könnyen megterem, és magas C-vitamintartalma mellett kiváló kálium- és rostforrás is. A brokkoli ugyan a párolás vagy főzés során veszít C-vitamintartalmából, de olyan sok egyéb jó tulajdonsága van, hogy így is ajánlott a fogyasztása – többen nyersen is elrágcsálják.

Forrás: Thinkstock

Egy régi és egy új módszer

A fokhagyma az egyik ősi módszer a megfázás ellen, de amilyen régi, olyan hatásos. Erősíti az immunrendszert, küzd a vírusok és a baktériumok ellen, jó hatással van a szívre, az érrendszerre, magas az ásványianyag-tartalma, és akár a daganatos betegségek ellen is jó hatású lehet. Ha nem szereted az ízét, szedj fokhagymakapszulát, vagy keverd kefirbe, salátába. A zöld tea legalább olyan régóta gyógyít, mint a fokhagyma, ám hazánkban csak az utóbbi évtizedekben kezdték felfedezni jótékony hatásait. A megfázások idején cseréld le a megszokott fekete teát zöldre, és máris sokat tettél a gyógyulásodért: erősíti a védekezőképességet, szív- és érrendszeri bajokra is hatásos, a benne található polifenolok pedig segítik a méregtelenítést. Az antibakteriális hatású mézzel keverve tovább fokozhatod gyógyító hatásait.

Forrás: Thinkstock

Hatásos gyógynövények

A gyógynövények között is bőven találni immunerősítő szereket: főként az olyan flavonoid tartalmú gyógynövények hatnak gyulladáscsökkentőként, mint a bodzavirág, a hársfavirág, de a szaponin tartalmú körömvirágot vagy ginzenget is használhatod. Az olyan csípős növények, mint a gyömbér vagy a mustár a vérkeringés fokozásával hatnak, nem beszélve orrtisztító hatású aromáikról. Hatásos gyógynövény lehet a megelőzésben a bíbor kasvirág is, mely tinktúra formában fogyasztva kiváló immunerősítő, és évszázadok óta alkalmazzák a betegségek ellen, a kakukkfű, a menta vagy a kamilla teája pedig fürdővízbe téve is hatásos immunerősítő szer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.