Erősítsd fokhagymával az immunrendszered!

fokhagyma immunrendszer egészséges életmód fokhagymaleves gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leginkább fűszernövényként tartjuk számon, de olyan erős jótékony hatásokkal bír, hogy nyugodtan átkeresztelhetnénk gyógynövénynek is. Ha nem tudod magában megenni, akkor próbáld ki valamelyik fokhagymás immunerősítő tippünket!
Immunerősítés felsőfokon

Már az ókori görögök, rómaiak is ismerték jótékony hatásait, így elmondhatjuk, hogy a fokhagyma használata szinte egyidős az emberiséggel. A benne található anyagok miatt kiváló antibiotikus hatású, antioxidáns-tartalmánál fogva pedig még a rákmegelőzésben is szerepet játszik. Már napi egy gerezd segít megelőzni többek között a bél-, gyomor- vagy prosztatarákot. Mikrobaölő hatását még a háborúkban is bevetették: fokhagymával akadályozták meg a sebek elfertőződését. A kis növény hatásosan pusztít szinte minden baktériumot, vírust, gombát és parazitát, ezért manapság főként immunerősítőként használjuk: kiválóan véd az őszi-téli időszakban a fertőzésektől.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A jól működő érrendszerért

A pici fejnyi fokhagyma nemcsak a betolakodókat pusztítja el, de komplex összetevőinek köszönhetően az érrendszert is karban tartja. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, így a vérrögképződést. Ezen felül pedig az erek falára tapadó plakkok ellen is hatásos, melyek az érelmeszesedésért, érszűkületért felelősek. A rendszeres fokhagymafogyasztás a vércukorszintre is jó hatással van, így ha aggódsz szíved és ereid állapotáért, vagy csak szeretnéd megelőzni a betegségeket, akkor ne hagyd ki az étrendedből a fokhagymát.

Tipp:

A fokhagymát leginkább nyersen kéne fogyasztanunk: napi egy-két gerezdnyit elrágcsálva máris sokat tettünk az egészségünkért. Csakhogy a legtöbben sem az ízét, sem a szagát nem bírják elviselni ilyen intenzív formában. Az érzékeny gyomrúaknak égő, fájdalmas érzést okozhat, az érzékeny orrúak pedig sajátos illatát nem tudják elviselni, mely napokig árad bőrünk pórusaiból, leheletünkből. Magas illóolaj-tartalmánál fogva ezt nemigen tudjuk elkerülni, de olívaolajba, mártásokba, pástétomokba keverve, pirítósra kenve, vagy csak a mindennapi főzésnél rendszeresen használva jókedvvel viheted be a szervezetedbe. Ha az őszi immunerősítés a cél, akkor mindezeken felül mézzel, joghurttal vagy tinktúrában is fogyaszthatod - ezek még mindig kellemesebb megoldások, mint egy nyers, natúr változat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fokhagymás trükkök

Mézes megoldás

Bár elsőre bizarrul hangzik, az erősen édes méz és az aromás fokhagyma jól megférnek egymással, és a kellemetlen csípős íz is enyhébben jelentkezik. Két mézes módszer is létezik: az egyik szerint két gerezd fokhagymát nyomj át fokhagymanyomón, keverd el pár kiskanál mézzel, és gyorsan nyeld le. A másik, hosszabb távú módszer szerint az egészben hagyott gerezdeket egy kis üvegnyi mézbe kell beletenni, majd pár napig állni hagyni. Ezalatt sötét, folyós massza lesz belőle, melyből kúraszerűen fogyaszthatsz napi pár teáskanálnyit.

Érzékeny gyomrúaknak

Ha a gyomrod ég a fokhagymától, akkor is van megoldás: egy pohárnyi kefirbe vagy natúr joghurtba keverve nyugodtan elfogyaszthatod: nem okoz gyomorfájdalmat, a kefir vagy jó minőségű joghurt pedig segít a bélflórád megóvásában, helyreállításában is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tinktúrában

Kevesen ismerik, de a tabletta mellett tinktúrában is lehet fokhagymát fogyasztani. Az elegyet magad is elkészítheted otthon, csupán harminc deka megpucolt, szétnyomott fokhagymát kell beáztatnod három deciliternyi gyógyszertári alkoholba. A lezárt üveget minden nap rázd össze egy kicsit, majd tíz nap után szűrd le a tartalmát. Ebből a tömény kivonatból elég néhány cseppet elfogyasztanod vízzel elkeverve.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.