egészség nátha megfázás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első és legfontosabb, hogy felkeresd a háziorvosodat, aki eldönti, hogy megfáztál, illetve náthás vagy influenzás vagy-e. A doktor természetesen felírja neked a szükséges gyógyszereket. A hagyományos orvoslás módszerei mellett az alábbi természetes gyógymódokat is kipróbálhatod. 


Megfázás, nátha vagy influenza?

Először is válasszuk külön a megfázást a náthától, illetve az influenzától - még akkor is, ha számos gyógymódjuk és megelőzésük is rímelhet egymásra. A megfázás vagy meghűlés azt jelenti, hogy nem öltöztél elég melegen a hideg napokon, a betegség torok-, fej- és izomfájdalommal, orrfolyással, hőemelkedéssel vagy enyhe lázzal jár. A náthát azonban vírusok okozzák, amelyek könnyebben megtámadják az őszi és téli nyirkos időjárásban a gyengébb szervezetet, tünetei pedig az orrfolyás és a tüsszögés. Az influenza már nem ennyire veszélytelen, mégsem kell megijedned, ha megtámad a vírus. Az influenza a megfázás kellemetlenségein kívül még magas lázzal is jár, gyakran szövődményei is lehetnek.


Fókuszban a megelőzés!

Ha az időjárásnak megfelelően, melegen öltözködsz - a szeszélyeit réteges öltözködéssel egyszerűen kivédheted - nemcsak a meghűlés ellen dolgozol, de a náthát és az influenzát is kiküszöbölheted. A legfontosabb azonban az immunrendszer megerősítése. Fogyassz minél több C-vitaminban gazdag ételt, narancsot, mandarint, kivit vagy savanyú káposztát, és igyál rengeteg folyadékot!

Mit tehetsz, ha megbetegedtél?

Az első és legfontosabb, hogy felkeresd a háziorvosodat, aki eldönti, hogy megfáztál, illetve náthás vagy influenzás vagy-e. A doktor természetesen felírja neked a szükséges gyógyszereket. A hagyományos orvoslás módszerei mellett az alábbi természetes gyógymódokat is kipróbálhatod.

Erősítsd az immunrendszered!

A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit) vagy a csipkebogyó tea mellett próbáld ki a hársfa- és a bodzavirág teát is.
- Bodzavirág - A bodzavirágból főzött tea a kezdődő megbetegedéssel is csodát tesz, de erősíti a keringési és az immunrendszert is. Két teáskanál szárított bodzavirágot forrázz le negyed liter lobogó vízzel, majd hagyd állni 5 percig, melegen fogyaszd!
- Hársfavirág - A hársfa virágából főzött forró ital remek izzasztó, lázcsillapító és erősíti a védekezőrendszert. Két teáskanál szárított hársfavirágot önts le negyed liter lobogó vízzel, majd hagyd állni 10 percig. Ha tudod, idd forrón!

Torokfájás ellen gargarizálj

Ha nagyon fáj a torkod, készíts sós gargarizáló oldatot. Tölts meg egy 2,5 dl-es poharat jó meleg vízzel, keverj bele egy teáskanál tengeri sót, és rendszeresen gargarizálj vele. A só fertőtlenítő hatású, és az oldat enyhíti a fájdalmat is.


Könnyítsd a légzésedet

- Ha nem vagy lázas, próbáld ki ezt a 100 százalékban természetes módszert, amitől kitisztulnak a légutaid. Helyezz a mellkasodra egy melegvizes kendőt, majd rá egy szárazat, végül egy száraz gyapjúkendőt, és pihenj ezzel úgy 30 percet. A hatást fokozhatod, ha a legalsó kendőre néhány csepp kakukkfű vagy eukaliptusz illóolajat cseppentesz. De csak néhány cseppet, mivel az illóolajok is csak mértékkel alkalmazhatók! Ha babát vársz vagy epilepsziás vagy, ne használj kakukkfűolajat!
- A gyömbér frissen reszelve kiváló orrtisztító hatású. Reszelj le egy gyömbérgyökeret, evés után egyél belőle legalább egy fél vagy egész evőkanállal.

Csillapítsd a lázat

Lefekvéskor húzz nedves zoknit, mert ez a módszer csillapítja a lázat és megszünteti az orrdugulást. Ilyenkor a vér a lábfejedbe áramlik és javul a vérkeringésed. Elalvás előtt áztass egy pár zoknit hideg vízbe, a lábaidat melegítsd meg forró vízben, vedd fel a zoknit, és húzz rá még egy gyapjúzoknit. Figyelj arra, hogy ezt a módszert csak jól fűtött szobában alkalmazd, mert ellenkező esetben felfázhatsz.

Mit ne tegyél, ha megbetegedtél?

- Ha nagyon beteg vagy, ne menj szaunába! Az amúgy is legyengült immunrendszeredet csak tovább gyengítheted, ha túl sokat időzöl a forró gőzben.
- Ne kend hagyományos krémmel a folyamatos orrfújástól kipirult, kisebesedett orrodat! A testápolók és arckrémek ugyanis kárt tehetnek az orrodban található csillószőrökben, így azok nem szűrik meg a belélegzett levegőt, és sérülhet a szaglásod is.
- Ne nedvesítsd meg az orrodat sima vízzel, ha belülről száraznak érzed. A víztől ugyanis még jobban kiszárad a nyálkahártyád. A víz belélegzése ráadásul igen kellemetlen is.
- Ne sportolj betegen! Ha megfáztál, náthás vagy influenzás vagy, egy rövid séta mindennap megengedett (ha nem vagy lázas!), de a megerőltető testmozgás kifejezetten tilos!
- Ne dohányozz! A cigaretta amúgy is káros anyagai még jobban kiszárítják a száj és a torok nyálkahártyáit, és különben is, a dohányzás káros az egészségre!

Paucsics Veronika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.