Fájdalmas a menstruációd? Így csillapíthatod a kínzó görcsöket

Forrás: Dreamstime -
meleg gyógyszer menstruáció endorfinok fájdalomcsillapítás táplálkozás fájdalom menzesz mozgás görcs jóga nőiesség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A havonta jelentkező menzesz sok nő számára jelent egyet az azt kísérő, sokszor kellemetlen tünetekkel. Nem kell azonban együtt élned az ilyenkor jelentkező görcsökkel: mutatunk néhány tippet, hogy csillapíthatod hatékonyan a fájdalmaidat.

Tartsd melegen!

Egyszerű, kíméletes, mégis hatékony megoldás lehet, ha ilyenkor melegen tartod a hasadat. Jó megoldást jelent erre egy meleg vízzel megtöltött palack, egy kellemes, forró fürdő, vagy akár egy puha párna is. A meleg serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, illetve az University London College által végzett korábbi kutatás szerint

a hő érzete blokkolja, hogy a fájdalomérzet eljusson az agyba.

Forrás: Dreamstime

Figyelj oda, mit eszel (és mit nem)!

A helyes táplálkozás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, és egészséges legyél – ráadásul a menstruáció alatt jelentkező kellemetlen tüneteket is megelőzheted azzal, ha odafigyelsz az étrendedre.

Törekedj arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve kevesebb állati eredetű táplálékot fogyassz.

Csökkentsd a só bevitelét, ezzel ugyanis megelőzheted a vízvisszatartással járó kellemetlen tüneteket.

A koffeint is jobb, ha mellőzöd, ezzel ugyanis megint csak ráerősíthetsz szervezeted vízvisszatartására, illetve fokozza az ilyenkor általános feszültségérzést is. Ha a nagymamádat kérdezed, ő valószínűleg a pálinkára fog esküdni, szakértők azonban mégsem ajánlják ilyenkor az alkohol fogyasztását: egy-két pohár sör vagy bor még megengedett, többet azonban nem javasolt innod, mert vizelethajtó és vízvisszatartó hatása miatt felerősítheti az ilyenkor szokásos kellemetlen tüneteket.

Forrás: Dreamstime

Tuningold fel a szervezeted!

Bizonyos étrend-kiegészítők rendszeres szedése vagy az ezeket tartalmazó táplálékok fogyasztása segíthet a menzesz fájdalmas tüneteinek enyhítésében. Ilyen például a magnézium és a kalcium is, amelyek a premenstruációs szindróma tüneteit is enyhíthetik, az omega-3 zsírsavban gazdag halolaj, a vérzés szabályozásáért felelős B6-vitamin (amelyet a banán, a hal és a mogyoró is tartalmaz) és a fájdalmas méhösszehúzódásokat csökkentő E-vitamin is, amelyben a csonthéjasok és a teljes kiőrlésű gabonafélék rendkívül gazdagok.

Masszírozd ki a fájdalmat!

Ha úgy érzed, jólesne, akkor finoman masszírozd meg magad, esetleg kérd meg a párodat, vagy akár az anyukádat! Akár egy profi masszőrhöz is ellátogathatsz egy relaxációs masszázsért.

A has területének masszírozását azonban bízd gyógymasszőrre,

de finoman te is simogathatod ezt a területet: hatásosak lehetnek például az óramutató járását követő körkörös mozdulatok.

Forrás: Dreamstime

A jótékony endorfin

Mi a közös a sportban, a szexben és a csokoládéban?

Mindegyik fokozza az endorfin nevű boldogsághormon termelődését,

amitől nem csupán a közérzeted lesz jobb, hanem fájdalomcsillapítóként is remekül működik. (Meg persze szeretkezés közben kinek jut eszébe a görcsökkel foglalkozni?)

Jóga, te csodás!

Bizonyos ászanák nem javasoltak a menstruáció ideje alatt (ilyenek például a fordított testhelyzetek), ám néhány gyakorlat segítségével hatékonyan enyhítheted az ilyenkor jelentkező fájdalmakat. Az alábbi videóban szereplő gyakorlatsort nyugodtan bevetheted, ha gyors görcsoldásra van szükséged:

Ha már nincs más megoldás, akkor jöhet a gyógyszer

Van, hogy a fájdalom annyira erősen jelentkezik, hogy az előbb felsorolt megoldások sem jelentenek gyógyírt számodra. Ilyenkor nem érdemes elzárkóznod a gyógyszertől: ma már számtalan, menstruációs görcsöket megszüntető készítmény kapható a patikákban.

Így hat rád a menstruáció

Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tetten érhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben? A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.