Így készül a házi majonéz és ketchup - Izgalmas szószreceptek

szósz ketchup recept majonéz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerű és gyors megoldás lekapni a bolt polcáról egy flakon majonézt vagy ketchupot. Ha azonban ezeknél a termékeknél finomabbra vágysz, és egyben a tartósítószert és adalékanyagokat is elkerülnéd, készítsd saját kezűleg a legfinomabb mártásokat!

Majonéz házilag

Hozzávalók:

- 2 tojássárgája
- só
- bors
- cukor
- 1 teáskanál mustár
- citromlé
- 300 ml olaj

Thinkstock
Thinkstock

A mustárt és a tojássárgáját keverd össze alaposan egy habverővel vagy kézimixerrel, majd apránként adagold hozzá a sót, a cukrot és a citromlevet, ízlés szerinti mennyiségben. Folyamatos kevergetés mellett, szinte cseppenként öntsd bele az olajat, mert kicsapódhat. Ha már minden hozzávaló a tálban van, keverd krémesen sűrűre, majd tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A házi ketchup receptje

Hozzávalók:

- 1 kg érett paradicsom
- 250 g piros húsú paprika
- 100 g hagyma
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál aprított rozmaring
- 1 evőkanál aprított kakukkfű
- 8 evőkanál méz vagy cukor
- 200 ml fehér balzsamecet
- 2 evőkanál étkezési keményítő

A hagymát hámozd meg, a piros paprikát mosd meg és magozd ki, a paradicsomot mosd meg, majd mindegyiket vágd apró kockákra, és tedd fel főni egy nagyobb edényben. Sózd, ízesítsd kakukkfűvel, rozmaringgal és mézzel, majd forrald még 25-30 percig. Törd át egy kislyukú szűrőn, majd a fehér balzsamecettel főzd forrásig. Az étkezési keményítőt keverd el csomómentesre egy kevés vízben, és add a ketchuphoz, majd forrald fel még egyszer. Öntsd a paradicsomszószt steril üvegekbe, zárd le légmentesen, és hagyd kihűlni. Akár egy évig is eláll sötét, hűvös helyen, felbontva pedig a hűtőben tarthatod akár hetekig is.

Thinkstock
Thinkstock

Hollandi mártás

Hozzávalók:

- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál fehérbor
- 150 g vaj
- só
- bors
- citromlé

Gőz fölött keverd a tojássárgáját és a fehérbort krémesre, majd adagold hozzá apránként a vajat. A szósz azonban ne legyen forró, ne keverd túl gyorsan, különben összeáll a hollandi mártás, ezért kevergetés közben hűtsd a krémet 1-1 evőkanál hideg vízzel. A mártást ízesítsd sóval, borssal és citromlével, majd hűtve tálalhatod.

Tipp: Intenzívebb ízhatást érhetsz el, ha a 4 evőkanálnyi fehérbor helyett 125 ml borból, 1 evőkanál ecetből, 1 babérlevélből, 10 szem egész borsból és 1 finomra vágott mogyoróhagymából érlelt, majd leszűrt keverékkel készíted a hollandi mártást.

Thinkstock
Thinkstock

Mézes-mustáros szósz

Hozzávalók:

- 100 g tejföl
- 1 kávéskanál méz
- 1 teáskanál mustár
- só

Keverd össze gondosan az összes hozzávalót, de ne túl sokáig, különben a tejföl elveszíti az állagát, és a krém nem lesz tökéletes.

Áfonyamártás

Hozzávalók:

- 2 teáskanál liszt
- vaj
- 6 evőkanál áfonya
- 5 evőkanál vörösbor

Egy edényben forrósítsd fel a vajat, majd ezen futtasd fel a lisztet. Add hozzá először az áfonyát, majd apránként a vörösbort. Addig forrald kis fokozaton a mártást, amíg a borból elillan az alkohol, és az áfonya egy leheletnyit megpuhul, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Hidegen tálald.



Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk Téged ma este 10 után a Life.hu-n!






Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.