Patkányfogók, bowlingbábu-felállítók, ébresztők - régi idők jól fizető szakmái

régi idő foglalkozás munka szakma kereset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a 20. században akár a gazdagság ígéretét is jelenthette valamilyen jól fizető szakma kitanulása, addig manapság már jó fizetést asztalosként vagy szerelőként csak az igazán kiemelkedők várhatnak – bizonyos szakmák pedig szinte teljesen eltűntek.

Ma már képtelennek tűnnek egyes régi szakmák

Gondoltad volna, hogy alig egy évszázada még olyan foglalkozások is léteztek, mint a bowlingbábu-felállító, ébresztő – őket Írországban és Angliában alkalmazták az ipari forradalom végétől az 1920-as évekig –, jégvágó, patkányfogó, a frissen fejt tejet házhoz szállító tejesember, lámpagyújtogató, faúsztató, vagy gyári munkások szórakoztatója, aki nagy gyárakban a munkásoknak olvasott fel? Manapság, mikor a gépek egy sor feladatot elvégeznek helyettünk, már semmi szükség ezekre a szakmákra, így ki is koptak teljesen, s csupán a régi időkben készített fényképek emlékeztetnek rájuk. Akadtak azonban olyan szakmák is, melyek ma is élnek, csak épp nem számítanak akkora sztárnak, mint korábban.

Patkányfogók az 1910-es évekből Forrás: www.retronaut.com

A gyárak térhódítása

A 20. század első felében még tartották magukat a kisiparos szakmák, hiszen a gyárak tömegtermelése még nem szorította ki őket a versenyből. Így órásként, cipészként, molnárként, szabóként, asztalosként, kőművesként, ha valaki értett a mesterségéhez és a vevőkör kiépítéséhez, egy életen át jól elboldogulhatott. A gyárakban aztán hihetetlen tömegek kezdtek el robotolni havi fix fizetésért, így már csak azokból a szakmákból lehetett a boldog békeidőkhöz hasonlóan megélni, melyek a személyességre épültek – például a fodrászok, vendéglősök. Orvosnak, ügyvédnek, mérnöknek tanulni viszont ekkor is igencsak megérte, hiszen sokkal kevesebben voltak, mint manapság, így könnyebben érvényesülhettek. Míg ma például az orvosok nem a megfizetettségükről híresek, addig a 20. században akár egy egész életet leélhettek gazdagon – minden a megfelelő praxison múlt.

Bowlingbábu-felállítók szintén az 1910-es évekből Forrás: Wikipedia

Régi fizetések

A harmincas években még pengőben mérték a magyar fizetéseket. Akkoriban ha valakinek megvolt a jól ismert havi kétszáz pengő fix, az már gondolhatott a családalapításra, azaz egy városi lakás vagy ház fenntartására, gyerekek felnevelésére. Egy kezdő tanító viszont csak 163 pengőt keresett, míg egy egyetemi tanár már 5-600 pengőt is hazavihetett. A második világháború után már áttértünk a forintra, így például a hetvenes években az átlagkereset 2222 forint volt, ami aztán a nyolcvanas évekre már meghaladta a 4000 forintot.

Orvos 1949-ből Forrás: www.fortepan.hu

Mit hoz a jövő – még a programozókra sem lesz szükség?

A 20. században még a gyárak térhódítása és a technika fejlődése okozott hatalmas robbanást, de a modernizáció korunkban sem állt meg. A szakértők előrejelzései szerint tíz-húsz év múlva a munkák nagy részét algoritmusok veszik majd át, a személyes jelenlétet pedig érzékelők helyettesítik: akár az is elképzelhető, hogy a szenzorok miatt annyi rendőrre sem lesz szükség, mint most. Ha pedig olyan szoftverek készülnek, melyek maguk is képesek szoftvereket írni és optimalizálni, akkor a most jól kereső számítógépes szakemberek is nélkülözhetők lesznek. Az viszont biztos, hogy ami a kulcsot jelenti egyre elgépiesedő társadalmunkban, az a személyesség – ez ugyanis nem pótolható semmivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.