Amikor megborzongat a fúró hangja: ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be a fogorvosnál

Forrás: Thinkstock -
fogszuvasodás fogorvos félelem fogászati szorongás fogászati kezelés
Ha a fogorvosi fúró hangja félelmet vált ki benned, ne aggódj, nem vagy vele egyedül. A költségek mellett a legnyomósabb ok a szorongás, ami miatt jó messzire elkerüljük a fogorvosi rendelőket. Cikkében a Bors azt írja: egyes kutatások szerint a kezelés közben csupán ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be.

A fogorvosfóbia a fogászati szorongás szélsőséges megnyilvánulása. Olyan, a helyzethez mérten aránytalan, kontrollálhatatlan félelem, ami a szükséges fogászati kezelés elkerülését eredményezi. A tartósan fennálló fogászati szorongás hatására elmaradó fogászati beavatkozások miatt azonban romlik a fogazat, ami idővel íny- és szájüregi megbetegedésekhez vezethet.

Mi okozza a szorongást?

Félelem a fájdalomtól

A fájdalomtól való félelem általában egy kellemetlen gyerekkori emlék, vagy a mások által mesélt fogászati rémtörténetek miatt alakul ki. Szerencsére a modern fogorvosi tudomány ma már sokkal kíméletesebb, vagy akár fájdalommentes beavatkozásokat tesz lehetővé.

Forrás: Thinkstock

Félelem az injekcióktól, vagy attól, hogy nem működik az érzéstelenítő

Sokan félnek a tűtől, főleg, ha azt valaki a szájukba szeretné beszúrni. Mások attól tartanak, hogy az érzéstelenítő szer nem lesz elegendő, vagy nem fejti ki a hatását a beavatkozás előtt.

Félelem a kiszolgáltatottságtól

Sokakat aggaszt, hogy kiszolgáltatottan fekszenek egy orvosi székben, és nem látják, hogy pontosan mi is történik a szájukban.

A dentofóbia jellegzetes tünetei

• Alvási zavarok az időpont előtti éjszaka során.
• Idegesség és szorongás a fogorvoshoz menet és a váróteremben.
• Sírás vagy rosszullét a fogorvosi vizsgálat gondolatától.
• Kellemetlen, kényelmetlen érzés, vagy hirtelen fellépő légzési zavarok (pánikroham), amikor valamit a páciens szájába helyeznek.

A fogászati szorongás kezelésének kulcsa

A legjobb megoldás, ha először beszélünk erről a fogorvosunkkal, aki, ha nem veszi elég komolyan a félelmeinket, akkor keressünk egy másik szakembert. Minél jobban megbízunk a fogorvosunkban, annál kevésbé tartunk majd attól, ami a székben történik. Ha fogorvosunk páciensorientált hozzáállású, akkor figyelembe veszi majd az egyéni igényeinket és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy oldja a félelmünket.

Segíthet továbbá, ha megbeszélünk egy „vészjelet", amire a fogorvos rövid időre abbahagyja, amit éppen csinál (ha ez lehetséges).

A kézfeltétel egy jó példa erre, de vigyázzunk, nehogy megüssük az orvost munka közben (még ha nem is szándékosan)! Használjuk a jelzést, és orvosunk ad majd egy kis időt arra, hogy a két kezelés között vegyünk néhány mély levegőt, mielőtt folytatódna a beavatkozás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.