A legnagyobb halogatóművészek számára is létezik kiút

halogatás pszichológia magazin stratégia tudatosság
Már milliószor megfogadtad, hogy nem halogatsz többé, de amikor leülsz egy nehéz feladat elé, akkor hirtelen eszedbe jut egy csomó más dolog, amit hirtelen meg kellene csinálnod. Elkezdődik az alkudozás önmagaddal és a vége az, hogy tulajdonképpen várhat még kicsit az a feladat. Ismerős az érzés?

A halogatás nem más, mint időhúzás, valaminek az elhalasztása, késleltetése, amit valójában azért csinálunk, mert a pillanatnyi jóllétünket helyezzük előtérbe. Ugyanakkor ezzel csak magunkkal teszünk rosszat, hisz a feladatot előbb vagy utóbb el kell végezni, csak akkor már valószínűleg sokkal nagyobb nyomás alatt.

1. Vedd észre, hogy halogatsz!

Talán mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor az ember inkább elmosogat, leviszi a szemetet, berak még egy mosást, felporszívóz, leugrik a boltba, játszik egyet a telefonon, csak ne kelljen nekiállnia olyasminek, amihez valamiért semmi kedve. Ilyenkor hirtelen eszünkbe jut egy csomó minden, amit hasznos lenne megcsinálnunk a lakásban és ezzel magunkat is olyan szépen félrevezetjük, hogy észre sem vesszük, hogy valójában halogatunk. Nagyon fontos, hogy felismerjük, csak húzzuk az időt, ami igazából nem vezet sehová, hisz a feladatot előbb vagy utóbb el kell végeznünk.

Vedd észre, hogy halogatsz! Forrás: Shutterstock/The Faces

2. Értsd meg, hogy valójában miért halogatsz!

Fontos, hogy megértsük, hogy mi áll a halogatásunk hátterében, mielőtt elkezdenénk különböző stratégiákat alkalmazni.

Vannak azok az emberek, akik azért halogatnak, mert félnek attól, hogy nem lesz elég jó, amit csinálnak, ezért inkább bele sem kezdenek. Sokan a tökéletességre törekednek, s ez a magas mérce szorongással tölti el őket.

Van, akinek semmi kedve a feladatához, más pedig annyira elfoglalt, hogy azt sem tudja, hogy mihez kapjon. Persze olyan emberek is vannak, akik jobban teljesítenek nyomás alatt, így ők tudatosan hagynak mindent az utolsó pillanatra. A legáltalánosabb az, hogy a pillanatnyi komfortérzetünket helyezzük előtérbe, emiatt azonban a későbbeikben lesznek kellemetlen óráink.

3. Alkalmazz különböző stratégiákat, hogy legyőzd a halogatást!

A halogatás egy szokás, egy mélyen berögzült viselkedésminta, ami nem fog egyik napról a másikra megváltozni. Tudatosnak kell lennünk ahhoz, hogy másképp csináljuk, ehhez viszont van 1-2 stratégia, ami segíthet:

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Ha nincs kedvünk tanulni vagy mondjuk egy prezentációt készíteni a munkánkhoz, akkor mindent el fogunk követni, hogy ne kelljen ezzel foglalkoznunk. Ezért is célszerű egy olyan helyiségbe leülni, ahol nincsenek zavaró tényezők és ha jót akarunk magunknak, akkor a telefonunkat is egy másik helyiségben hagyjuk vagy kikapcsoljuk. Sokaknak segít a klasszikus zene vagy a fehér zaj a koncentrálásban, de ha teljes csendben vagyunk a leghatékonyabb, akkor jobb, ha kikapcsolunk minden zajforrást magunk körül.

Tűzz ki elérhető célokat és határidőket!

Ahhoz, hogy legyen sikerélményünk, fontos, hogy elérhető részcélokat tűzzünk ki magunk elé. Nem kell egyszerre megváltani a világot, sokan éppen azért halogatnak, mert úgy érzik, hogy túl nagy a feladat, nem képesek megbirkózni vele. Viszont ha egy feladatot apró részekre bontunk, akkor már kevésbé lesz ijesztő, ráadásul motiválóan hat, ha könnyen megvalósítjuk őket. Az is segíthet, ha minden egyes feladatnak adunk egy határidőt, s ezeket egy füzetbe leírjuk. Nincs olyan ember, akit ne töltene el elégedettséggel, ha kipipálhat egy elvégzendő feladatot.

Mindig a legnehezebbel kezdd!

Mivel általában reggel vagyunk a legfrissebbek és ekkor a legmagasabb az energiaszintünk, ezért célszerű minél előbb elvégezni azokat a feladatokat, amelyek nagyobb kihívást jelentenek. Ráadásul nincs annál jobb érzés, amikor már délelőtt elvégeztük azokat a feladatokat, melyeket normál esetben halogatnánk.

Mivel általában reggel vagyunk a legfrissebbek ezért célszerű elvégezni azokat a feladatokat, amelyek nagyobb kihívást jelentenek Forrás: Shutterstock/New Africa

Jutalmazd meg magad!

A halogatás leküzdése egy folyamat, nem megy egyik napról a másikra, sok önuralom és fegyelem kell hozzá. Ezért is ajánlott, hogy a részcélok elérésekor vagy ha határidő előtt sikerül megcsinálni egy kitűzött feladatot, akkor jutalmazzuk meg magunkat! Egy jutalmazási rendszer kialakítása nagyon jó módszer arra, hogy motiváljuk magunkat a feladat elvégzésére.

Kérj meg valakit, hogy időnként ellenőrizze, amit csinálsz!

Ha nem megy másképp, kérjünk meg valakit, hogy időnként helyezzen ránk egy kis nyomást. Ez segíthet abban, hogy összekapjuk magunkat és visszatérjünk a feladatainkhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.